Foto: Iman Tahbaz

Imam välsignar gaypar under Pride

Uppdaterad
Publicerad

Han är imamen som blivit känd för att ha drivit en regnbågsmoské i Paris, där män och kvinnor ber sida vid sida och alla är välkomna att gifta sig – gay eller inte. Just nu står han i Pridefestivalens bröllopskapell i Stockholm för de som vill få sitt förhållande välsignat.

Fransk-algeriske Ludovic-Mohamed Zahed är imamen som förra året uppmärksammades när han startade Frankrikes första ”inkluderande moské”.

Nu befinner han sig i Stockholm för att under Prideveckan välsigna par vid en närbutik på Humlegårdsgatan tillsammans med vigselförrättaren och före detta Socialdemokratiska partiledaren Mona Sahlin, prästen och transpersonen Ann-Christine Roxberg samt prästen och hbtq-aktivisten Lars Gårdfeldt.

”Står inget om homosexuella”

I flera av de länder där islam är den dominerande religionen är homosexualitet belagt med dödsstraff.

Enligt Ludovic-Mohamed Zahed är denna syn på homosexualitet, och hbtq-personer, en misstolkning av Koranen. 

– Ingenstans i Koranen står det något om homosexuella. Det Koranen talar om är våld och våldtäkter, och det är väldigt tydligt beskrivet som en synd. Men ingenstans fördöms homosexualitet, säger Ludovic-Mohamed Zahed. 

Unik välsignelse 

Besöket i Stockholm blir unikt eftersom det är första gången som två lesbiska kvinnor välsignas offentligt. Och Zahed gör detta bland annat för att motverka diskriminering.

– Det kommer aldrig förändras om vi inte bryter tabut om och om igen.

Utanför en närbutik i centrala Stockholm blir Sahar Mosleh och hennes fru Maryam Iranfar välsignade av Ludovic-Mohamed Zahed. En liten klunga med vänner och förbipasserade stannar och lyckönskar brudparet.

– Det känns underbart – väldigt politiskt korret framförallt, skrattar Sahar Mosleh efteråt.

Tror på en mer tillåtande framtid

Ludovic-Mohamed Zahed har mött mycket motstånd i sin roll som homosexuell imam. Men han ser trots det positivt på framtiden.

– Situationen för queer-muslimer kommer att bli mycket bättre de närmsta tio åren. Det kommer inte att vara en fråga alls sen, säger han.

Fördomsfulla tolkningar

Kärnan till de olika tolkningarna om homosexualitet går att finna i texterna om Sodom och Gomorra – städerna som Gud förstörde på grund av att invånarna begick en särskild synd.

Ludvic Mohamed Zahed menar att den här synden inte bestod av homosexuella relationer som en del vill göra gällande utan av våld och våldtäkter. De som menar att verserna handlar om homosexualitet baserar bara det på fördomar menar han.

– Det är en tolkning av dogmatiska muslimer som redan har en fördomsfull syn på homosexuella och på femininet generellt sätt, säger han.

Regnbågsmoské

Han är själv mycket aktiv i HBTQ-rörelsen inom islam och var med och startade en inkluderande moské i Paris för två år sen. I den moskén är människor välkomna att be tillsammans oavsett sexuell läggning.

– Det var viktigt för att många homosexuella, men även för heterosexuella kvinnor. Det var det svårt att hitta en moské där de kunde be tillsammans. Vi måste både göra rum rent fysiskt i våra moskéer, men också göra spirituellt rum, för människor som är marginaliserade på grund av sexuell läggning, säger Ludovic-Mohamed Zahed.

”Beror på ekonomi och på kolonialism”

Att det finns ett motstånd mot homosexualitet i en del muslimska länder kan varken förklaras med religion eller kultur enligt honom.

– Det beror på ekonomi och på kolonialism. Båda faktorerna är rötterna till homofobi i arabiska muslimska länder överallt, menar han.

Se ett inslag med Ludovic-Mohamed Zahed i Kulturnyheternas 19.10-sändning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.