Foto: TT

Indianernas ordförande: ”Fullständigt löjlig jämförelse”

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska debatten om Washington Redskins namn har inget med svensk speedway att göra, tycker Indianernas ordförande Dan-Åke Moberg.

I Sverige finns två kända sportklubbar med namn och lagsymbol som för tankarna till den amerikanska debatten om Washington Redskins, som anklagas för att vara nedvärderande mot den amerikanska ursprungsbefolkningen: Hockeylaget Frölunda Indians och Speedwaylaget Indianerna.

De senare, som deltar i den avgörande SM-finalen mot Vetlanda ikväll, fick sitt namn på 40-talet efter att den legendariska föraren Sme-Sven Lindholm vunnit ett heat iförd hjälm med fjädermotiv.

På Speedwayförarnas tröjor idag återfinns ett stiliserat rött ansikte i profil klädd i fjäderskrud.

– Inget konstigt alls, säger Dan-Åke Moberg som är styrelseordförande i Indianerna och även kommunfullmäktiges ordförande i Kumla kommun.

”Amerika är ett skitland”

Han säger att han inte hängt med i debatten i USA och han är inte särskilt intresserad heller.

– Det skiter jag fullständigt i, Amerika är ett skitland där folk mår dåligt, och även om jag kan förstå att indianerna är förbannade för att de fråntagits sina rättigheter så har ju inte det något med oss att göra.

Kommer inte byta namn.

Han ser inga likheter mellan sitt lag och Washington Redskins när det kommer till logotyp och stereotypa avbildningar.

– Jag tycker det är en fullständigt löjlig jämförelse, vi har hetat det här i alla år och kommer fortsätta göra det och vi har aldrig menat något illa mot någon indian, säger Dan-Åke Moberg till Kulturnyheterna.

Hockeylaget Frölunda lade till smeknamnet Indians i mitten på 90-talet. Kulturnyheterna har utan framgång sökt klubben för en kommentar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.