Bandet Kent och Broder Daniels sångare Henrik Berggren. Foto: TT

Deppiga killband i skottgluggen på första april

Uppdaterad
Publicerad

Broder Daniels hit ”Shoreline” var ett plagiat, och nu ger sig Kent in i streamingfighten. ”Kent är alltid roliga att skoja med”, säger Andreas Bäckman på musiksajten Gaffa.

Rockbandet Kent ger sig in i fighten mot musikstreamingtjänsten Tidal och köper Spotify. För 7,47 miljarder.

Broder Daniels indiekulthit ”Shoreline” visar sig vara ett plagiat av det argentinska bandet Campeón Valentíns ballad ”Sombras” från 1989. En spanskspråkig klassisker som nu finns på Youtube.

Svenskkoppling på Tidal

Svartklädda, deppiga killband i indiestuk var temat när de två musiksajterna Festivalrykten och Gaffa skapade årets aprilskämt.

– Vi tänkte att det skulle vara roligt med en svenskkoppling på Tidal-historien. Vi satt och funderade på vilket band vi skulle ta, och kom på att Kent alltid är roliga att skoja med, säger Andreas Bäckman från Gaffa.

7,47 miljarder

I Gaffas text står det att: ”Den slutliga summan som bandet ska ha betalat för tjänsten uppgår till 7.47 miljarder dollar, alltså motsvarande cirka 40.000 miljarder svenska kronor.”

Summan ”7,47 miljarder dollar” är en passning till Kents låt ”747”, och översslagsräkningen till 40.000 miljarder svenska kronor refererar till sverigedemokraten Margareta Sandstedts omtalade felsägning i riksdagen 2011.

– Ytterligare ett skämt är att pengarna skulle ha kommit från Kents försäljning av engelkspråkiga album. Det är ett skoj eftersom den satsningen var ganska mycket av en flopp, säger Andreas Bäckman.

Extra vinylknaster

Sajten Festivalrykten har lagt ännu mer möda på sitt aprilskämt. För tre dagar sedan lade de upp en Youtubefilm med en nyinspelad låt på spanska – som både låter gammal och är mycket lik Broders Daniels ”Shoreline”.

– Allting har tagit en vecka ungefär. Vi insåg att det snart var första april, bollade idéer, kom på plagiatidén och bestämde oss för att spinna vidare på Shoreline-hysterin, säger Festivalryktens chefredaktör Magnus Olsson.

– Sen kontaktade vi Elias Mahfoud, en vän till redaktionen som kan spanska, som skrev och spelade in den. Vi ville göra låten på ett annat språk för att det inte skulle bli för obviuous. Och sedan lade vi till extra vinylknaster så att det ska kännas som att den rippats från en vinyl, berättar han vidare.

Spansktalande fejkkonton

På Youtubefilmen finns kommentarer på spanska – ”Finalemente!!” och ”Un clásico” skriver tittare. Dessa är lämnade av låtsasargentinare och ingår i skämtet.

– Ja, det är vänner till oss som hjälpt till, skapat konton och kommenterat, säger Magnus Olsson.

Heliga skämt

Broder Daniels hit ”Shoreline”, en älskad sista-låten-för-ikväll-dänga för Festivalryktens målgrupp, fick sin kultstatus befäst när en gravsten med inskriptionen ”Spela Shoreline” dök upp i Slottskogen i Göteborg förra året.

– Det är lite heligt att skämta om Broder Daniel för våra läsare, så det här kändes klockrent, säger Magnus Olsson.

Detsamma gäller Gaffas val av Kent som skämtobjekt.

– Alla har en åsikt om Kent – antingen gillar man dem, eller så gillar man dem inte alls. De är också lite deppiga, vilket gör att det blir kul, säger Andreas Bäckman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.