Bruce Dickinson, sångare i det brittiska hårdrocksbandet Iron Maiden. Foto: AP/TT

Inga pengar tillbaka för Iron Maiden-publiken

Uppdaterad
Publicerad

Iron Maidens konsert på Friends Arena i somras fick stenhård kritik för sin ljudkvalitet. Men arrangören vill inte återbetala biljetter.

Den 13 juli i somras tog sig över 50 000 Iron Maiden-fans till Solna för att se den absolut första rockkonserten i nya Friends Arena. Många gick senare därifrån missnöjda med ljudet, och skapade bland annat en Facebook-grupp där de kunde diskutera sin besvikelse.

”Värsta ljudet på 40 år”

Ett antal konsertbesökare valde sedan att kräva pengarna tillbaka, genom en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

Arenorna i Stockholmsområdet

– Det är det värsta ljud jag hört på 40 år. Det kändes som att jag blivit grundlurad på alla mina pengar, sa exempelvis Per Svedenbring till Kulturnyheterna i somras.

Pratat med Iron Maidens team

Nu har arrangören Live Nation meddelat ARN hur de ser på saken, i ett brev undertecknat av Live Nations vd Carl Pernow. Det noterar P3 Nyheter i dag. Reklamationsnämnden fortsätter att jobba med frågan.

Under sin interna utredning av Friends Arenas ljud, har Live Nation frågat Iron Maidens produktionsledare hur teknikerna arbetade med ljudet, och samlat in vittnesmål från Live Nation-anställda, som hade olika platser på läktarna under konserten.

Intern utredning visar på bra ljud

Konsertjättens slutsats är att ljudet inte alls var dåligt: ”Inget i vår interna utredning har alltså gett stöd för att ljudet skulle vara av den undermåliga kvalitet som Anmälarna gör gällande i sin anmälan”, skriver Live Nation i brevet.

Live Nation skriver dock att enskilda – eller grupper av – konsertbesökare alltid kan ha en annan uppfattning: ”Ljudupplevelsen under en konsert är alltid en subjektiv bedömning där artistens konstnärliga frihet får en avgörande roll”.

Vill ej återbetala

De Iron Maiden-besökare som har krävt biljettpengarna tillbaka lär bli besvikna, då Live Nation slår fast att man inte tycker att anmälarnas subjektiva ljudupplevelse ska kunna ligga till grund för en återbetalning.

”Det skulle innebära en omöjlig gränsdragning [...] Blir återbetalning då aktuellt om artisten inte spelar de låtar som förväntats?” frågar sig arrangören.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arenorna i Stockholmsområdet

Mer i ämnet