Ingemar utan surf: ”Mediekonsumtion bara att glömma”

Uppdaterad
Publicerad

Dålig surf – det största hotet mot lokaltidningar. ”Som att det inte skulle finnas vägar till brevlådan”, säger Hans Lindeberg på Östersunds-Posten.

I byn Österåsen, 15 mil utanför Östersund, fungerar det inte att koppla upp sig – inte utan trick.

Ingemar Skarpås har anpassat sitt surfande till tidiga morgnar och sena kvällar, när det finns chans att komma ut på nätet. På tomten har han en manick som roterar antennen, till och med vanligt tv-tittande kan vara svårt att få in.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

– Man tror att allt är Ringvägen på Söder och Vallhallavägen i Stockholm, men det är inte sant, säger Ingemar Skarpås.

Tuggande sajter

Lokaltidningen delas inte ut här på lördagar längre, den är indragen. Samtidigt är det svårt att få lokalnyheterna över nätet. Sidorna tuggar sakta fram, med varje bild eller klipp tar det ännu längre tid att ladda en sajt. Annan mediekonsumtion, som att titta på film eller tv över nätet är bara att glömma, säger Ingemar Skarpås.

– Jag har försökt titta på Lotta och GW som jagar på SVTPlay men fick ge upp, suckar han.

Drygt hälften av Sveriges hushåll har idag tillgång till snabbt bredband via fiber, men i Österåsen finns bara mobilt bredband och bland grannarna är det bara Ingemar Skapås som lyckas ta sig ut på nätet överhuvudtaget.

Gissel för tidningar

Den krassliga uppkopplingen på vissa platser i landet är ett gissel för tidningshusen. Tidningskrisen handlar om att människor ändrat sitt beteende. Idag läser åtta av tio svenskar nyheterna i mobilen. En av de starkaste växande trenderna är att titta på rörligt i mobilen. Ett mediehus som inte kan leverera nyheter dit läsarna vill ta del av dem ligger illa till.

– Det är som att det inte skulle finnas vägar som man kan köra på för att stoppa ner tidningen i brevlådan, säger Hans Lindeberg, chefredaktör på Östersunds-Posten, som ingår i Mittmedias tidningskoncern.

Med stigande frustration har han och andra tidningsledare inom Mittmedia försökt påverka politiker att snabba på utvecklingen. Ett bra fungerande bredband är mer värt för ett tidningshus som täcker en tredjedel av Sveriges yta än presstöd, har ledarna förklarat. Det allra största hotet mot lokaljournalistiken är landets ojämna bredbandsutbyggnad och bristande mobiltäckning, menar de.

– Jag är orolig. Man kan börja prata om ett A och ett B-lag. Om inte alla kan ta till sig nyheter får man verkligen klyftor i  samhället, säger Hans Lindeberg.

Lokaljournalistik borta

Det är ofta småsamhällen med dålig uppkoppling som också drabbas när tidningarna drar ner. I Österåsen delas tidningen inte längre ut på lördagar. Dessutom steg prenumerationspriset. Det resulterade i att flera av familjerna i Österåsen sa upp sin prenumeration. Lokalnyheterna i tidningsform är borta från radarn. Men politikerna i kommunen har lovat bredband via fiber till alla år 2020. Ett löfte som Ingemar Skarpås tar med en nypa salt.

– Den som lever får se. Hade jag spelat kort hade jag velat syna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet