”Ingen mänsklig rättighet att vara anonym”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska tidningar bör sluta erbjuda läsarna att kommentera anonymt. Det menar journalisten Leo Lagercrantz i kölvattnet av en ny debatt om näthat.

Det är inte lätt för svenska medier att hitta formen för artikelkommentarer. Så sent som förra veckan tog ICA-kuriren bort möjligheten att kommentera en artikel om svenskhet av författaren Katarina Mazetti sedan den fått hundratals upprörda kommentarer.

På Expressen har man lång erfarenhet av näthat, och väljer att förhandsgranska alla kommentarer. Men trots att det anonyma hatet inte är något nytt finns fortfarande en osäkerhet kring hur det ska hanteras.

– Jag tycker att det är en hårdare ton inte bara i artikelkommentarer. Jag tycker att man i olika sociala medier som Twitter allt oftare ser onyanserade kommentarer, säger Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen.

Ser slutet för anonyma kommentarer

Men det är inte bara åsikter från höger som framförs. Enligt journalisten Leo Lagercrantz, som var med och grundade debattsidan Newsmill, är de gemensamma nämnarna för anonyma tyckare snarare hög utbildning och ihärdighet.

Han tycker att fler sajter måste våga ta bort möjligheten att kommentera anonymt.

– Jag tycker inte att det är någon mänsklig rättighet att vara anonym. Det är fel att blanda ihop det med källskydd, som man ofta gör. Jag tycker att man har gjort ett misstag när man har tillåtit anonymitet i så stor utsträckning, säger han.

Reporter i inslaget: Åsa Dickson.

Fotograf: Andreas Hult.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.