Foto: SVT Design

Ingen sammanslagning av Arkdes och Moderna museet

Uppdaterad
Publicerad

Om utredarna får bestämma blir det ingen sammanslagning av Arkdes och Moderna museet. Istället föreslås att Arkdes ombildas till en ny myndighet.

I våras föreslog kulturdepartementet att Arkitektur- och designcentrum (Arkdes) ska bli en del av Moderna museet. Men en färsk utredning som i dag lämnas över till Kulturminister Alice Bah Kuhnke, går emot det förslaget.

Istället vill utredarna att Arkdes ombildas till ”Myndigheten för gestaltad livsmiljö” och får ett tydligare uppdrag.

Perspektiv på framtidens utmaningar

– Uppdraget är jättetydligt: Att titta på framtiden, att samverka med branschen, att bygga regionala nätverk i hela landet. Att ställa ut, men kanske inte nödvändigtvis i egna stora lokaler, utan i stadsrummet utanför Stockholm, säger utredaren Christer Larsson.

Så ni föreslår ingen sammanslagning?

– Det här ska vara en myndighet som hjälper regeringen att ge perspektiv på framtidens utmaningar och ser till att målen för arkitektur, form och design är aktuella. Och då måste det ske i en egen myndighet, med en chef som utses av regeringen. Jag tror inte att det ska slås ihop med någon annan, säger Christer Larsson.

Samlingarna kan lämnas bort

Vad ska hända med samlingarna?

– Samlingarna går nog samlat till något annat museum. Både Moderna museet och Nationalmuseum har varit tydliga med att de kan ta hand om dem.

– Vi ser framför oss en dynamisk och aktiv myndighet som hjälper regeringen att spana på framtiden – vad är det för utmaningar vi har? Är målen inom arkitektur, form och design fortfarande aktuella? Är de inte aktuella så har myndigheten uppdraget att föreslå nya mål, i en process som pågår hela tiden, men minst varje ny mandatperiod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.