Internethöjdare vädjar till kongressen: Stoppa nya nätlagar

I ett öppet brev till den amerikanska kongressen vädjar nu grundarna av storsajter som YouTube, Twitter, eBay och Wikipedia till politikerna att tänka om innan de inför två nya internetlagar.

Brevskrivarna menar att lagarna, "Protect IP Act" och "Stop Online Piracy Act- SOPA", riskerar att förändra internet i grunden.

Bland de 17 personer som undertecknat brevet finns bland andra Jimmy Wales (grundaren av Wikipedia) och Sergey Brin (som var med och startade Google). De menar att tidigare lagstiftning varit ett stöd för entreprenörskap, uppfinningsrikedom och yttrandefrihet på nätet. Med de nya lagarna skulle förutsättningarna för att åstadkomma nyskapande lösningar på internet försämras radikalt, menar de.

Som i Kina
I brevet förs särskilt några aspekter av de nya lagarna fram: Om de införs kommer det att innebära att sajter måste övervaka vad användare länkar till eller laddar upp, vilket skulle innebära färre innovationer, samt att amerikanska myndigheter kommer att kunna övervaka nätet som i till exempel Kina och Iran.

Brevskrivarna menar att förändringarna dessutom skulle innebära att säkerheten på nätet skulle försämras genom att själva grunderna för internet förändras radikalt.

Men bland de som förespråkar lagarna (en hanteras av amerikanska senaten och en av representanthuset) framhålls det att olaglig fildelning kostar enskilda företag stora summor pengar. Det rapporterar Fox News.

– Om du i morse hade googlat på "ladda ned filmer gratis" skulle du ha hamnat på sajter som PirateBay som erbjuder filmer och serier som utsatts för upphovsrättsintrång, sade kongressledamoten Lamar Smith när lagarna debatterades under torsdagen.

Hotar stänga Wikipedia
Wikipedia-grundaren Jimmy Wales, som alltså är en av undertecknarna till det öppna brevet, kan tänka sig att ta till ytterligare medel för att protestera mot SOPA. I veckan sade han att han kan tänka sig att stänga ned hela den engelskspråkiga delen av Wikipedia för att visa på konsekvenserna om lagen går igenom.

Aktionen är tänkt att skapa ett så stort tryck som möjligt på USA:s politiker.
– Samtidigt är det här förstås en väldigt, väldigt stor sak att göra. Det har aldrig tidigare gjorts på engelska Wikipedia, konstaterar Wales, enligt Mail Online.

Anders Silvergren Blåder

Undertecknarna

17 personer skrev under brevet. (Inom parentes företaget eller sajten de varit med om att grunda.)

Marc Andreessen (Netscape)
Mitchell Baker (Mozilla Firefox)
Sergey Brin (Google)
Jack Dorsey (Twitter)
Caterina Fake (Flickr)
David Filo (Yahoo!)
Reid Hoffman (Linkedln)
Arianna Huffington (The Huffington Post)
Chad Hurley (YouTube)
Brewster Kahle (Internet Archive)
Elon Musk (PayPal)
Craig Newmark (craiglist)
Pierre Omidyar (eBay)
Biz Stone (Obvious/Twitter)
Jimmy Wales (Wikipedia)
Evan Williams (Blogger/Twitter)
Jerry Yang (Yahoo!)

Publicerad: