Irans regim vill stoppa filmpris till regissör

Uppdaterad
Publicerad

Den iranske regissören Jafar Panahis film ”Closed Curtain” belönades med en Silverbjörn på Berlins filmfestival.

Jafar Panahi fick Silverbjörnen på Berlins internationella filmfestival i helgen för sin film ”Closed Curtain” (Parde). Filmen gjordes trots att Panahi är i husarrest och förbjuden att göra film i 20 år. Nu har Irans regim lämnat in ett klagomål till filmfestivalen, det rapporterar tyska The Local.

-Vi anser att filmfestivalen bör ändra sitt beteende. Att göra filmen utan tillstånd är illegalt, säger Irans ställföreträdande kulturminister Javad Shamaqdari.

Panhai hamnade i husarrest efter en dokumentär om Irans omstridda presidentval 2009. Han förbjöds från att göra fler filmer och dömdes till sex års fängelse och är i dag i husarrest. Han har fått en hel del internationella filmpriser för sina tidigare filmer och ses som en av de mest originella rösterna av den nya iranska filmvågen. Eftersom han är i husarrest kunde han inte närvara vid prisutdelningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmregissören Panahi

Mer i ämnet