Staty i den antika staden Hatra. Foto: TT

IS förstör ytterligare världsarv

Uppdaterad
Publicerad

Enligt nya rapporter har IS förstört även den antika ruinstaden Hatra i Irak med bulldozers. Staden är 2.300 år gammal och med på Unescos världsarvslista.

Irakiska myndigheter meddelade på lördagen att de nu undersöker rapporter om att Islamiska staten har plundrat och förstört Hatra, en arkeologisk plats från omkring 200-talet före kristus.

Detta bara två dagar efter rapporterna om att IS mejat ned den antika staden Nimrud med bulldozers, och en dryg vecka efter att de släppt filmer på hur de förstör statyer med slägga på ett museum i Mosul, som i efterhand visade sig vara främst kopior av antika verk.

”Förtvivlade på regeringen”

Irakiska myndigheter har inte kunnat ge visuella bevis på förstörelsen eftersom deras lokala kontakter saknat internetuppkoppling i flera dagar. Qais Hussein Rashid, minister för turism och antikviteter, säger dock att lokala källor bekräftat uppgifterna i en telefonintervju med New York Times.

Ali al-Nashmi, historieprofessor på Mustansiriya universitetet i Baghdad, är mycket upprörd.

– Vi är förtvivlade på regeringen, vi förlorar landet, säger han till samma tidning.

Staden Hatra ligger omkring 29 mil nordväst om Bagdad och är sedan 1985 uppsatt på Unescos världsarvslista.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.