Stöldgods från IS kan säljas i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Kulturföremål som stulits av IS kan hamna i Sverige, nu varnar Unesco samlare för att köpa kulturskatter med okänt ursprung.

Sluta handla med okända kulturföremål, den uppmaningen kommer från flera mynidgheter i en gemensam debattartikel. Bakgrunden till artikeln är att den så kallade islamiska staten tjänar stora belopp på att sälja stulna kulturskatter och en del av förmålen kan enligt polisen ha förts in i Sverige.

– Polisen säger att det finns indikationer på att det har kommit in kulturella föremål från den här regionen till Sverige, säger Mats Djurberg, generalsekreterare hos Svenska Unescorådet.

Varnar i debattartikel

Igår valde Svenska Unescorådet att varna för handeln med okända kulturföremål i en debattartikel i Svenska Dagbladet, tillsammans med bland andra Riksantikvarieämbetet, Polisen, Tullverket och Kungliga biblioteket.

Föremålen kommer från områden som IS, Islamiska staten, kontrollerar. Där pågår en brutal förstörelse av kulturarv, bland annat har världsarvsstaden Palmyra utsats. Terrororganisation tjänar också grova pengar på historiska lämningar. Mindre objekt som vaser och mynt smugglas ut ur regionen och landar på den lukrativa internationella marknaden.

– Många föremål går till andra länder och får en ny proveniens, en ny historia och en ny bakgrund. Sedan kommer de tillbaka till europa som ett nytt föremål och kan köpas i god tro. Den här handeln är sofistikerd och en viktig inkomstkälla för att finansiera den här terrorismen som IS bedriver, säger Mats Djurberg.

Kan hamna på museum

Försäljningen sker ofta med hjälp av mellanhänder och sedan kan föremålen till exempel säljas vidare via auktionssajter. Problemen med att spåra föremålen är stora och enligt Mats Djurberg finns det finns till och med en risk att museum köper stulna föremål i god tro. För att findra det har International Council of Museums, ICOM, skapat varningslistor med föremålstyper från Syrien och Irak.

Tidigare i år antog också FN:s säkerhetsråds en resolution för att få medlemsländerna att försöka stoppa handeln med stulna kulturföremål. I Sverige startar nu en gemensam plattform för berörda myndigheter för att aktivt förebygga problemet.

Nyligen valde också polisen att dra igång en särskild grupp för detta. Svenska Unescorådet uppmanar också alla som kommer i kontakt med den här sortens föremål att vara extra uppmärksamma.

– Det här är en marknad som sköljs över av de här föremålen just nu. Man kan se spadmärken på vaser, man kan se satelitbilder där IS-krigare har grävt efter förmål så det ser ut som en schweizerost. Vi vill uppmärksamma turister, auktionshandlare, privata samlare. Alla behöver inta vaksamhet, säger Mats Djurberg..

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.