Denna bild, som publicerades i dag fredag på en webbsida tillhörande Aleppo-grenen av IS, uppges visa föremål som IS hävdar är utsmugglade från Palmyra. Enligt IS hittades statyerna när smugglaren stoppades i en vägspärr. Statyerna förstördes och smugglaren piskades. Den arabiska texten på bilden betyder ”en samling smugglade statyer förstördes”. Foto: En islamistsajt via AP/TT

IS skövlar kulturskatter

Uppdaterad
Publicerad

En välkänd lejonstaty i Palmyra är det senaste i raden av fornminnen som Islamiska staten (IS) har förstört under sina våldsamma strider i Syrien och Irak. Arkeologiska skatter säljs även för att skaffa kontanter.

Extremiströrelsen Islamiska staten har förstört sex statyer som beslagtagits hos en smugglare, men det finns uppgifter om att bilder på krossade statyer som organisationen sprider är falska och fungerar som täckmantel för organisationens egen smuggling.

I maj tog IS kontroll över den syriska staden Palmyra, som finns med på FN-organisationen Unescos världsarvslista med sina över 2.000 år gamla ruiner. Där förstördes också lejonstatyn nyligen.

Terroriströrelsen IS

– Det är det värsta brott som IS har begått mot Palmyras kulturskatter, säger Maamoun Abdelkarim, chef för Syriens ministerium för museum och antikviteter, till nyhetsbyrån AFP.

En femtedel av Iraks omkring 10.000 världskända fornminnen är under IS kontroll och många har plundrats. Det är oklart vad som hänt på ”tusentals fler” platser, uppgav Unescos generaldirektör Irina Bokova vid ett möte i London i torsdags.

En del fornminnesplatser i Syrien har skövlats så svårt att de inte längre har något värde för arkeologer och historiker. Islamiska staten anser sig ha en religiös rätt att utradera allt som påminner om avgudadyrkan eller månggudadyrkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet