Enklare att söka pengar till opinionsbildning

Uppdaterad
Publicerad

Biståndsminister Isabella Lövin (MP) presenterar i dag en förändrad biståndspolitik. Nu ska det bli enklare att söka pengar till verksamheter som arbetar med opinionsbildning, oberoende granskning eller med att väcka engagemang för internationella frågor som till exempel bidrar till fattigdomsbekämpning.

Före detta biståndsministern, Gunilla Carlsson (M) ändrade reglerna gällande Sidas informations- och kommunikationsstrategi. Enligt dem ska Sida enbart ge stöd till informationsverksamhet vars syfte är att höja kunskap om biståndets resultat.

Vill se en levande debatt

Nu vill Isabella Lövin (MP) ändra på reglerna än en gång för att främja verksamheter som arbetar med kunskapsspridning och opinionsbildning.

– Vi öppnar upp för en levande debatt om biståndet. Tanken är att öka engagemanget för internationella frågor och förankra biståndet bland svenska folket. I år antar FN nya globala mål om att bekämpa fattigdom och förtryck och då är det viktigt att Sverige ser sin roll i välden, säger biståndsminister Isabella Lövin i ett pressmeddelande.

Röstas igenom i dag

Under förmiddagen fattas ett beslut i riksdagen och utifrån det ska Sida ta fram ett förslag på strategi som regeringen tar ställning till i slutet av året.

Strategin avser stöd till informations- och kommunikationsverksamhet som genomförs av civilsamhällesorganisationer samt Sida.

– Civilsamhället och andra aktörer spelar en viktig roll för att synliggöra hinder och möjligheter som bidrar till att vässa biståndsarbetet än mer. De förmedlar erfarenheter och röster från människor i utvecklingsländer som annars har svårt att göra sig hörda, säger Isabella Lövin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.