Foto: TT

J.D. Salingers texter ges ut efter 70 år

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanskt förlag har lagt beslag på åtråvärda rättigheter.

Det oberoende förlaget Devault-Graves ger ut ”Three early stories”, alltså tre berättelser skrivna av en ung J.D. Salinger författade mellan 1940-44, innan ”Räddaren i nöden” som kom ut 1951.

 The Guardian rapporterar att det handlar om texter som författaren publicerat i tidskrifter, och som uppmärksammats i dokumentären ”Salinger” (som nyligen gick som K special i SVT).

Tre av de 21 texterna hade aldrig registrerats officiellt i författarens namn, och förlaget Devault-Graves var således snabba på att köpa upp rättigheterna med hjälp av ett team copyright-advokater. Förlagschefen Tom Graves sade till Publishers Weekly att de varit försiktiga och inte ville ”kliva en tum över gränsen” av rädsla för att stiftelsen The Salinger Trust skulle ”sätta dit dem” juridiskt. Båda parterna har nu nått ett överenskommelse.

En av berättelserna berör New Yorks cocktail-kultur där två ungdomar pratar utan att någonting blir sagt, en annan är berättelsen om en ung man som förklarar för sin faster att han ska ut i krig. 

J.D. Salinger avled 2010 och var i livet känd för sin integritet och hur han hade känt för de aktuella publiceringarna är svårt att sia om. Men redan 1974 rasade han mot en publicering av hans då otryckta noveller som ”olagligt och orättvist” och fortsatte: ”Tänk dig att du har en jacka som du verkligen tycker om och någon går in i din garderob och stjäl den. Så känns det här för mig”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.