Jada Pinkett Smith Foto: Chris Pizzello/ TT

Rekord för ickevita Oscars-nomineringar

Publicerad

Jada Pinkett Smith var en av de starkaste rösterna som förra året kritiserade Oscars-galan för bristen på mångfald. Nu berömmer hon styrelsen för att de inkluderat fler ickevita stjärnor i årets nomineringar.

Skådespelerskan Jada Pinkett Smith var 2016 en av de starkaste rösterna mot att Oscars-galan år efter år varit överväldigande vit.

I år har sju av tjugo nomineringar för bästa skådespelare gått till ickevita skådespelare, en siffra som är rekordhög då den tidigare år varit noll. Även nomineringar för bästa foto, regi och dokumentär har i år gått till ickevita personer, något som Jada Pinkett Smith är glad över.

– Det känns fantastiskt och vackert att se, säger hon till Variety.

Representation viktigare än någonsin

Jada Pinkett Smith tycker att situationen i USA gör det särskilt betydelsefullt att arbeta för jämlikhet och bred representation.

– Nu är det viktigare än någonsin att artister använder sin ställning och sina plattformar till att lyfta hur vi vill uppfattas som land. Som världskändis har man en stark röst. Det är viktigt att använda den. Jag ser nu ett vackert steg framåt, säger hon.

Mycket kvar att önska

Maken Will Smith fortsätter att bojkotta Oscars-galan i år, även om han inte känner någon bitterhet utan också säger sig vara glad att akademin ökat mångfalden. 

– För mig handlar det inte om galan i sig. Det handlar om inkludering och mångfald i ett bredare perspektiv, säger Will Smith till Variety.

Oscars-galans styrelse har sagt att målet är att fördubbla antalet kvinnor och personer med minoritetsbakgrund till år 2020.

Rashad Robinson, vd för den antirasistiska onlineorganisationen Color Of Change, påpekar dock i linje med Will Smith att frågan om bredare representation inte endast är Oscars-styrelsens ansvar, utan något man behöver arbeta med i alla led i produktionen.

– Representationen av olika etniska minoriteter är fortfarande väldigt låg i Hollywood, säger Robinson.

2017-års nomineringar till ickevita

Bästa kvinnliga huvudroll

Ruth Negga för ”Loving”

Bästa manliga huvudroll

Denzel Washington för ”Fences”

Bästa kvinnliga biroll

Viola Davis för ”Fences”

Octavia Spencer för ”Hidden figures”

Naomi Harris för ”Moonlight”

Bästa manliga biroll

Mahershala Ali för ”Moonlight”

Dev Patel för ”Lion”

Bästa produktion

Kimberly Steward för ”Manchester by the Sea”

Bästa regi och manus

Barry Jenkins för ”Moonlight”

Bästa foto

Bradford Young för ”Arrival”

Bästa klippning

Joi McMillon för ”Moonlight”

Bästa originalsång

Lin-Manuel Miranda för ”Moana”

Bästa dokumentär

Ava DuVernay för “13th”

Raoul Peck för ”I am not you negro”

Ezra Edelman för “O.J.: Made in America”

Roger Ross Williams för ”Life, animated”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.