Jonas Gardell utbildade svenskarna i år. Foto: Scanpix

”Jag är rörd, stolt och faktiskt mållös”

Publicerad

I julkalenderns första lucka döljer sig en folkkär mångsysslare, som berättar om ett omvälvande år och en efterlängtad fortsättning.

Hej Jonas Gardell! Vilken var din roll i det svenska kulturåret 2012, tycker du?

– Naturligtvis att jag sjösatte det stora projektet 'Torka aldrig tårar utan handskar' om aidsutbrottet i 80-talets Sverige, med en tv-serie och den första delen av tre i ett stort romanverk. Mitt mål var att så effektivt som möjligt bryta tystnaden kring hiv och aids, och det måste man väl säga att jag lyckades med.

Julkalendern 2012

Fick ”Torka aldrig tårar utan handskar” det mottagande som du hade väntat dig?

– Jag var helt oförberedd på det enorma genomslag 'Torka aldrig tårar utan handskar' fick – att ett helt svenskt folk skulle bli så väldigt berörda. Jag är rörd och stolt och faktiskt mållös.

Vilket ögonblick från 2012 kommer du aldrig att glömma?

– Jag var oerhört nervös inför boksläppet och inställd på sågningar, och när det på recensionsdagen gick upp för mig att boken var utnämnd till klassiker och svensk litteraturhistoria var det omvälvande och lite overkligt.

Kan du tipsa om någon riktigt bra kultur som du stötte på under året?

– Man får förlåta mig men i år har 'Torka aldrig tårar…'  slukat mig med hull och hår. En teaterföreställning har jag hunnit med i höst, och det var den fenomenala 'Next to normal' på Stadsteaten med bland andra Lisa Nilsson och Dan Ekborg. Och i bokväg läser jag just nu tredje delen i [Haruki] Murakamis svit '1Q84'.

Vilken kulturdebatt gjorde dig mest upprörd?

– Mest upprörd i år har jag blivit av vapenexporten till Saudiarabien, Migrationsverkets okänsliga utvisarfanatism där man hellre fäller än friar, festkulturen inom statlig och kommunal förvaltning där skattemiljoner går till kalas för de anställda samtidigt som man gör neddragningar inom socialförsäkringar och annat.

Vad ser du fram emot inför nästa år?

– Redan i början av januari når 'Del 2 – Sjukdomen', fortsättningen på 'Torka aldrig tårar utan handskar', bokhandelsdiskarna och senare på året del tre. Det ska bli oändligt spännande och skönt att få föra skeppet i hamn.

Har du nåt nytt projekt på gång?

– I oktober har jag premiär på Maxim med en ny show.

I Jonas Gardells nya show kliver han åter in i rollen som komiker och artist. Föreställningen är nyskriven och får alltså premiär i oktober 2013 på Maximteatern i Stockholm. Showen heter rätt och slätt ”Jonas Gardell på Maxim”.

Om Jonas Gardell

Bor: I Stockholm

Ålder: 49

Yrke: Författare, dramatiker, komiker, artist

Aktuell med i år: Första delen i verklighets-baserade bokserien ”Torka aldrig tårar utan handskar”, och den efterföljande tv-serien m.m.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Julkalendern 2012

Mer i ämnet