Besättningen på Ship to Gazas fartyg Marianne av Göteborg som har bordats av israelisk militär. Foto: TT

”Jag är tillfångatagen och kidnappad under pistolhot”

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Kajsa Ekis Ekman hålls i förvar.

Hon är en av sex svenskar som stoppades ombord på Ship to Gaza, vars syfte är att häva ockupationen av Palestina.

”Jag mår dåligt. Jag är tillfångatagen och kidnappad under pistolhot”, kommunicerar hon genom en kontakt.

Den 29 juni bordades fartyget Marianne av Göteborg. Båten ingår i Ship to Gaza, en organisation vars syfte är att bryta Israels blockad av Gaza.

De 18 passagerarna som fanns ombord blev förda iland. De befinner sig nu i israeliskt förvar i närheten av Tel Aviv.

”Ruttnar i en fängelsehåla”

Nio personer ur besättningen ska ha släppts, men enligt UD befinner sig sex svenska medborgare fortfarande i förvaret. En av dem är debattören, författaren och journalisten Kajsa Ekis Ekman. Genom en kontakt har hon förmedlat ett meddelande till media:

”Jag mår dåligt. Jag är tillfångatagen och kidnappad under pistolhot på internationellt vatten. Utsatt för förhör och hot under förhör där också min son används som ett medel i hoten. Utfrågas om personliga och privata saker. Jag blir fotograferad i olika sammanhang och anklagad för att gömma saker på min kropp. Jag ruttnar i en fängelsehåla.”

”Misshandlats med elpistoler”

Enligt Staffan Granér, mediesamordnare för Ship to Gaza, kommer informationen från den kontakt Kajsa Ekis Ekman och de andra fångarna har med UD och advokaten.

– Jag utgår från att det hon säger stämmer. Vi kommer säkert att få veta mer när de deporteras. Alla fångar fick möjlighet att hälsa någonting till anhöriga om hur de mår, Kajsa valde att hälsa det här till media och anhöriga, säger han.

Enligt information Ship to Gaza säger sig ha fått genom fångarnas advokat, har två av personer i besättningen misshandlats.

– Två personer ombord på Marianne har blivit misshandlade med elpistoler. Vi vet också att det har förekommit hot under förhören, säger Staffan Granér.

Oklart när de släpps

Även aktivisten Dror Feiler uppges befinna sig i förvaret.

Enligt UD finns det fortfarande ingen information om när svenskarna kan släppas fria.

– Vi har kunnat besöka dem i förvaret, mig veterligen är de kvar där. Det finns inga uppgifter om när de kan åka hem, säger Tobias Vestergren på UD:s presstjänst.

Ship to Gaza har tidigare stoppats tre gånger av israelisk militär. För fem år sedan dödades nio personer när båten stormades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.