”Jag hade bett dem dra åt helvete”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Kulturnyheterna berättat om hur radioteaterföreställningen ”Ungdom utan Gud”, stoppats på Sveriges Radio, eftersom pjäsen innehöll ordet ”neger”, har beslutet både välkomnats och väckt kritik.

En av kritikerna är teaterregissören Staffan Valdemar Holm. Han kallar beslutet absurt.

– Det är ju en sak om du använder de här orden idag, men det här beskriver faktiskt en historisk kontext. En mörk sida av Europas historia, som måste kunna beskrivas. Alla de brott som bedrevs rent handgripligen, de brotten bedrevs ju också i språket.

Stoppas radiopjäs

Romanen, Ungdom utan Gud, är skriven 1937 av den österrikisk-ungerske, antifascistiske författaren Ödön von Horváth. I romanen som nu gjorts om till radiopjäs för Sveriges Radio, tvingas huvudpersonen, läraren, att lära ut en fascistisk världsuppfattning, trots att det går emot det han själv står för. I Radioteaterns ursprungligapjäs används ordet ”neger” nio gånger. Merparten av gångerna som en kommentar till en nazistisk elevs uppsatssvar.

Stötande terminologi på teatern

Staffan Valdemar Holm menar att teatern måste vara fri att använda sig av stötande terminologi för att kunna beskriva tendenser och ideologier som nazism.

– Jag gjorde en föreställning på Dramaten förra året där ordet ”judesvin” var med. Det var för att beskriva den nazistiska tendensen som pjäsen i sig var emot. Det måste man lita på att folk förstår.

Hade aldrig accepterat beslutet

Radioteaterns ledning har valt att byta n-ordet mot ”de i kolonierna”, och spela in föreställningen på nytt, något som regissören Staffan Valdemar Holm själv aldrig hade accepterat.

– I detta fallet när vi har en fullständigt tydlig antirasistisk författare, Ödön von Horváth, så blir det absurt.  Det är en text av en författare som vill komma åt just detta som man censurerar. Det är ju väldigt märkligt.

Hur hade du gjort om du hade satt upp den här?

– Jag skulle insisterat 100% eller så hade jag hoppat av projektet. Om någon hade sagt det här åt mig, hade jag bara sagt ”dra åt helvete”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stoppas radiopjäs

Mer i ämnet