”Jag kan ingenting annat än det här”

Uppdaterad
Publicerad

Hon har vunnit 13 amerikanska Grammys, men tycker att Polarpriset är någonting alldeles särskilt.

I kväll tar Emmylou Harris emot det.

”Jag har haft tur. Jag kan ingenting annat än det här”, säger hon.

I år tilldelas countrylegenden Emmylou Harris och slagverksvirtuosen Evelyn Glennie Polarpriset.

I kväll hedras de på Konserthuset i Stockholm.

Polarpriset

Kulturnyheterna möter en tacksam pristagare i Emmylou Harris. Trots att hon har kammat hem hela 13 Grammy-statyetter, är hon extra glad över den här utmärkelsen.

”Smickrande”

– Grammys är kategorispecifika. För några år sedan skapade de kategorin Contemporary folk. Många fantastiska människor ryms i den kategorin, men det är inte som att bli Årets popartist, säger hon och förtydligar:

– Jag vill inte ta ner hur fantastiskt det är att ta hem Contemporary folk-grammyn, men här blir man utvald ur en internationell grupp. Det är smickrande.

”Är inte Dolly Parton”

Emmylou Harris profilerade sig tidigt som countryartist. Hon valdes in i Country music hall of fame 2008 och har jobbat med bland andra Gram Parsons, Willie Nelson, Dolly Parton, Johnny Cash och Lucinda Williams.

– När jag blev soloartist var det viktigt att etablera mig som just countryartist. Men jag är inte som Dolly Parton som är uppfostrad i en stuga i Appalacherna. Jag flyttade runt mycket och hade inga musikaliska rötter. Inga andra rötter heller. Så jag har liksom anammat det, säger Emmylou Harris.

”Kan ingenting annat

Och tur var att det blev som det blev, konstaterar hon.

– Om du fortsätter att göra det här så är det för att du älskar det. På ett praktiskt plan vet jag inte hur man gör någonting annat. Jag har inga andra färdigheter, ingenting annat att falla tillbaka på.

– Som tur är så älskar jag verkligen att göra musik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polarpriset

Mer i ämnet