Fredrik Sahlin ser fram emot 2013. Foto: SVT

”Jag ser fram emot de svenska kioskvältarna”

Uppdaterad
Publicerad

Bakom lucka 17 i julkalendern döljer sig en filmkritiker som listar nästa års bästa filmpremiärer.

Med titlar som ”Äta sova dö”, ”Palme” och ”Call Girl” har filmåret 2012 varit ovanligt späckat bara om man räknar de svenska titlarna. Men vad händer nästa år? Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin har tittat i kristallkulan inför filmåret 2013.

– Jag ser fram emot filmatiseringarna av de svenska kioskvältarna ”Mig äger ingen” och ”Skumtimmen”, säger han.

Julkalendern 2012

– Adaptioner blir ju sällan lyckade men ändå kommer jag att fortsätta att hoppas – det är nog kopplat till en barnslig förtjusning i att se det man gillar plötsligt få rörligt liv. Kultur är ju lite bättre på film än någon annanstans. Båda filmerna kommer i oktober.

Fler filmer som Fredrik Sahlin ser fram emot inför 2013:

• ”Django Unchained,” Tarantinos nya, med bland annat favoriten Christophe Waltz. (18 januari)

• ”Zero Dark Thirty”. Politisk thriller om jakten på Usama bin Laden, av Kathryn Bigelow (1 februari)

• Lars von Triers ”Nymphomaniac”, som lär komma i två versioner, en hard core och en mjukare variant. Det låter egentligen inte så lovande, men von Trier är som bekant filmens främsta alkemist. Kommer den släppas in på filmfestivalen i Cannes i maj, eller är dansken fortfarande persona non grata där?

• Och mästaren Paul Thomas Anderson kommer ju med ”The Master”, om scientologins grundande (i dolda ordalag). (1 februari)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Julkalendern 2012

Mer i ämnet