Från vänster Bruce Jenner, Saga Becker och Lukas Romson. Foto: TT

Saga Becker om Jenner-intervjun: Synlighet är jätteviktigt

Uppdaterad
Publicerad

I kväll sänds Diane Sawyers omtalade intervju med Bruce Jenner i SVT1. En intervju där han öppenhjärtigt berättar om sitt liv och planerna på en könskorriering. Skådespelerskan Saga Becker och jämlikhetskonsulten Lukas Romson gästade Gomorron Sverige för att prata om betydelsen av Jenners intervju.

Bruce Jenner är en av USA:s mest kända idrottsmän. Under OS i Montreal 1976 kammade han hem guldmedaljen i tiokamp, men i dag är han kanske mer känd som Kim Kardashians styvfar och medverkande i dokusåpan ”Familjen Kardashian”. I en djupgående intervju med Diane Sawyer berättar han bland annat om att han identifierar sig som kvinna och att han planerar en könskorrigering.

Hur reagerar ni?

– Det är fantastiskt. Framför allt för Jenners egen skull. För det här är ju någonting som han har brottats med hela livet. Jag säger ”han” för så säger Bruce själv och man ska alltid respektera andra personers önskemål om namn och pronomen, säger jämlikhetskonsulten Lukas Romson när han intervjuas i morgonsoffan.

– Det betyder jättemycket. Synlighet är jätteviktigt. Personliga historier är jätteviktigt, fyller skådespelerskan Saga Becker i. 

Positiva reaktioner

Saga Becker vann en guldbagge i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll 2015 för sin rolltolkning i ”Någonting måste gå sönder”, och blev därmed den första transpersonen att både nomineras och vinna.

Vad har du fått för kommentarer sedan dess?

– Det har varit jättepositivt. Det har bara varit lycka, kärlek och positivitet runt omkring allting. Det känns som att det är en hel del som håller på att hända i samhället, säger Saga Becker. 

Hur märker du det?

– På själva synliggörandet av transpersoner, av HBTQ-personer. Fler röster får höras och fler berättelser får komma fram.

”Mest ärliga du kan göra”

Lukas Romson är utbildare i jämlikhetsarbete med fokus på transfrågor och han menar att det finns ganska många vanliga fördomar om transpersoner.

– Dels är det väl det här med att man tror att folk på något sätt byter identitet. Sedan finns det också ganska många stereotyper. Som Bruce Jenner här är en ganska klassisk bild, säger Romson och förklarar att bilden av vilka som byter kön ofta förknippas med en man som blir kvinna, och samtidigt uppfattas som ”löjlig”.

– Och att man försöker lura folk att man är något annat än det man är. Bruce Jenner är så långt ifrån bedrägerier man kan komma. Det är det mest ärliga du kan göra. Medan transmän som jag själv inte syns särskilt mycket, säger Lukas Romson.

Förlöjligande

Romson menar att det finns ett karikatyrskapande kring transpersoner och att framför allt transkvinnor förlöjligas.

– Vi får sällan vara individer med egen kompetens. Vi blir ganska ofta freaks, kanske inte i svensk media men ofta i USA eller Storbritannien. Men vi blir ändå objektifierade, säger Lukas Romson.

Hur har Bruce Jenner blivit behandlad?

– Det har inte sett så snyggt ut. Det här var ju bra. Bruce Jenner kunde ju sätta agendan lite själv här. Men tidigare har det varit rätt hemskt, säger Lukas Romson.

Se hela inslaget i klippet ovan. Intervjun visas i SVT1 torsdagen den 30 april klockan 22.45.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.