TV4:s tidigare vd är kritisk till kanalens agerande. Foto: TT/TV4

Jan Scherman fördömer TV4

Uppdaterad
Publicerad

Kanalens före detta vd kritiserar nu artisten Dani M:s medverkan i ”Lyckliga gatan”. Artisten har upprepade gånger anklagats för att sprida antisemitiska konspirationsteorier.

TV4:s före detta vd Jan Scherman riktar nu skarp kritik mot företagets agerande.  

– För det första tycker jag att TV4:s agerande är obegripligt, för det andra är det direkt felaktigt. Genom sättet de nu klivit in i diskussionen sanktionerar man att rasistiska påhopp skulle vara ett utryck för åsiktspluralism, säger Jan Scherman, idag chef för Aftonbladet TV, till Kulturnyheterna.

”Ryggradslöst agerande”

På tisdagen riktade Svenska kommittén mot antisemitism skarp kritik mot kanalens beslut, och menade att företaget genom detta legitimerar antisemitiska konspirationsteorier. Sedan dess har bland andra Judiska Centralrådet, Jan Scherman och riksdagsledamoten Carolina Szyber (KD) riktat kritik mot kanalen, enligt News55.se.

– Det är få gånger jag går ut och kritiserar en tidigare arbetsplats som jag tycker mycket om, och det smärtar mig att säga detta, men TV4 visar här en brist på ryggrad i en tid då det behövs mer än någonsin, säger Jan Scherman.

Scherman var själv vd för kanalen när de lanserade en temavecka för nollrasism under 90-talet, ett budskap som sedan dess varit en grundbult i kanalens värdegrund.

– Det är en fin ståndpunkt som jag på min tid var väldigt stolt över. Bortser man från det så har det hänt något. Det här är en livsfarlig kompromiss och en legitimering av åsikter som kategoriserar människor och faktiskt punkterar den viktiga principen, säger Jan Scherman.

Vill inte sätta munkavle

När kritiken mot beslutet först dök upp i sociala medier på måndagen genom den antirasistiska hemsidan ”Inte rasist men”, svarade TV4 på sin hemsida att Dani M medverkade i rollen som en intressant rappare i ett musikaliskt möte, och inte för sina åsikter.

På tisdagen förklarade Christer Andersson, exekutiv producent för programmet, att kanalen inte vill sätta munkavle på medverkande, och att ” TV4 måste ha en bred acceptansnivå” för olika åsikter. Jan Scherman ser agerandet som problematiskt.

– Först säger man att Dani M medverkar som musiker, inte för hans åsikter. Sedan säger man att han måste få utrycka sina åsikter i programmet. Det är en dubbel saltomortal med tvist, säger Jan Scherman

– Louise Andersson Bodin åkte ut med fötterna före när hon uttryckte sig rasistiskt, så det snällaste man kan säga är att detta är inkonsekvent, säger Jan Scherman.

Kulturnyheterna har sökt Dani M för en kommentar

TV4:s ledning har avböjt att kommentera kritiken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.