”Jessica”: Det är helt fantastiskt

Uppdaterad
Publicerad

Den våldtagna kvinnan, som fick sin identitet röjd av GP, är lättad efter dagens dom.

När Kulturnyheterna når ”Jessica” har hon ännu inte hört talas om dagens dom.

– Va? Är det sant? Det är helt fantastiskt.

Medier

”Ett nej är ett nej”

Hon berättar att hon med stor besvikelse sett journalisterna frias i både tingsrätten och hovrätten, men att domen som föll idag gör henne lättad.

– Om de inte blivit dömda hade ordet ”anonym” fått en ny definition. Ett nej är ett nej och säger man att man vill vara anonym måste man få vara det helt och fullt.

Förtroendet för källskyddet

Källskyddet – att kunna prata med en journalist helt anonymt är en helig princip inom journalistiken. Utan källor som berättar anonymt skulle stora avslöjanden aldrig kunna äga rum. Och ”Jessica” menar att principen om källskydd varit i fara.

– Hur hade det gått utan en fällande dom? Vem skulle någonsin våga ställa upp för en journalist som lovat att man får vara anonym? Jag hade i alla fall varnat alla för att berätta för journalister, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet