Joan Baez och Ai Weiwei – Amnestys samvetsambassadörer för 2015. Foto: AP/TT

Joan Baez och Ai Weiwei är årets Amnesty-pristagare

Uppdaterad
Publicerad

Kinesisk konstnär och amerikansk folkmusiksikon prisas för sina insatser när Amnestys Ambassador of Conscience award delas ut i maj.

Den kinesiske konstnären Ai Weiwei och den amerikanska artisten Joan Baez tilldelas Amnestys pris för mänskliga rättigheter – The Ambassador of Conscience award 2015.

Fängslad dissident

Priset delas årligen ut till personer som utgjort en förebild i kampen för mänskliga rättigheter genom sitt liv och arbete, enligt organisationen.

Konstnären och dissidenten Weiwei har utmärkt sig genom sin aktivism och sin starka kritik av den kinesiska regimen. Han har förbjudits att lämna landet efter att ha hållits häktad i 81 dagar 2011.

– Genom sitt arbete påminner Ai Weiwei oss om att varje individs yttrandefrihet måste försvaras, inte bara för samhället skull, utan för konsten och mänsklighetens, skriver Salil Shetty, Amnestys generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

– Jag är mycket privilegierad som får den här utmärkelsen. Jag ska inte svika den uppmuntran och de stora förväntningar som det här priset innebär, låter konstnären hälsa via ett pressutskick från Amnesty.

Politisk musikikon

Joan Baez var en av förgrundsgestalterna inom den amerikanska folkmusiksrörelsen på 60-talet. Hon har uppträtt som artist i över 55 år, och gör ofta musik med ett tydligt politiskt budskap.

– Med hennes fängslande röst och okuvliga hängivelse för fredliga protester och mänskliga rättigheter, har Joan Baez varit en formidabel förkämpe för det goda i över fem årtionden, skriver Salil Shetty..

Weiwei uteblir

Priset kommer att delas ut i Berlin den 21 maj, men Ai Weiwei kommer med största sannolikhet inte tillåtas lämna Kina för att delta.

Bland de tidigare pristagarna återfinns bland andra kvinnorättskämpen Malala Yousafzai och Sydafrikas forne ledare Nelson Mandela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.