Talkshowvärden och komikern Jon Stewart backar upp sin egyptiske kollega. Foto: Scanpix

Jon Stewart gav Egyptens president en känga

Uppdaterad
Publicerad

Talkshowvärden Jon Stewart häcklade president Mohammed Mursi efter gripandet av satirikern Bassem Youssef.

I måndagens ”The Daily Show” gick programledaren Jon Stewart hårt åt Egyptens president Mohammed Mursi, efter att den populäre satirikern och talkshowvärden Bassem Youssef gripits. Youssef anklagas för att ha förolämpat islam och Mohammed Mursi. Han släpptes mot borgen i söndags, samma dag som han självmant överlämnade sig själv.

”Varför oroar du dig?”

Jon Stewart ägnade nära tio minuter åt att raljera över den egyptiska regimen, antisemitiska uttalanden Mursi gjort och den svaga demokratiutvecklingen i landet.

– Så Bassem Youssef gör sig lustig över din hatt och bristen på demokratiska reformer i landet. Varför oroar du dig? Du är Egyptens president. Du har en armé med stridsvagnar och flygplan. Det borde vi veta, vi har fortfarande kvar kvittona, sa Jon Stewart.

Hotad pressfrihet

I Bassem Youssefs program ”Al Bernameg”, som sänds på fredagar och inte är helt olikt ”The Daily Show”, driver programledaren ofta med maktens män och fundamentalister. Gripandet av honom spär på farhågorna om att landets nya konstitution inte innehåller tillräckligt starkt skydd för en fri press. Förra veckan beordrades även gripandet av fem politiska aktivister. Bland annat en bloggare, uppger BBC News.

Se Jon Stewarts utläggning här.

Detta är Youssef Bassem

Född 1974. Utbildad läkare och hjärtkirurg. Tog hand om skadade under upproren vid Tahrirtorget i Kairo 2011, när förre presidenten Hosni Mubarak tvingades från makten. Youssef Bassem fick sin första satiriska show, ”B+” i mars 2011, som blev en succé och sågs av miljoner tittare på Youtube.

(Källa: CBC)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.