Foto: TT

Jonas Wahlström: ”Jag hade för dåliga betyg”

Publicerad

Jonas Wahlström började jobba på Skansen som åtta-åring.

Han har aldrig riktigt lämnat djurparken.

”Sanningen är att jag gick ut nian med för dåliga betyg”, säger han.

När jobbade du första gången?

– Jag började springa som lärling när jag var åtta år, men fick betalt första gången som 13-åring. Det var 1965 och jag fick 3,50 kronor i timmen. Folk tror att jag är zoolog, veterinär eller till och med Skansenchef, men sanningen är att jag gick ut nian med för dåliga betyg. Jag hade akvarieaffär i några år, men sedan fick jag möjlighet att ta över det gamla aphuset på Skansen. Då blev jag egenföretagare. Jag betalar en miljon om året i hyra till Skansen. Det är därför jag behöver en entréavgift till Skansenakvariet. Det är sjuttio procent. Och så säljer vi kvalitetsprodukter från Kina till små barn.

Har du varit på Arbetsförmedlingen någon gång?

– Nej, det har jag aldrig behövt.

Vad tänker du om arbetsmarknaden?

– Jag tycker att det är lite synd att man ger bidrag i första hand och inte tänker på att de flesta vill arbeta. Jag tror till exempel inte att människor söker sig till Sverige för göra ingenting. Jag läste i tidningen att kustremsorna behöver städas. Man begär jättemycket pengar för att städa stränder, när det finns dem som är tämligen arbetsföra.

Hur många timmar per dag arbetar du?

– I snitt sex timmar, men så var det inte de första åren. Hur tröttsamt arbetet är beror helt och hållet på vad man gör. Ett tomt och jävligt monotont jobb – då förstår jag att folk börjar längsta hem redan vid tvåtiden. Har man ett roligt arbetet behövs åtta timmar.

Vad är du stolt över?

– Resultatet av det vi utför här. När man kommer så långt att man kan återföra djur i naturen, då är jag stolt. Vi har skickat röda lejonapor till skyddade reservat i Brasilien, och om några veckor skickar vi tio små kubanska krokodiler till Kuba.

Vad är meningen med arbete?

– Att försörja sig. Fast det är klart, det finns miljardärer som inte jobbar särskilt mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.