Foto: Hazelight/TT

Josef Fares tillbaka med nya spelet ”A way out”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska ”A way out” hyllas på världens största spelmässa: E3 i Los Angeles. Fängelsedramat görs av regissören och spelutvecklaren Josef Fares, och har nu nominerats i kategorin ”Game of show” – och fem andra kategorier – av det tongivande spelmediet IGN.

E3 i Los Angeles är spelvärldens motsvarighet till filmfestivalen i Cannes: Det är här årets stora spelnyheter presenteras av branschjättar och lovande indieaktörer.

En av snackisarna på den pågående spelmässan är det svenska fängelsedramat ”A way out”, av regissören och spelutvecklaren Josef Fares. Spelet följer de två fångarna Vincent och Leo, som försöker bryta sig ut ur ett amerikanskt fängelse.

– A Way out är ett spel som vi verkligen tror på: Idén kom när jag och en vän försökte hitta ett spel där samarbete inte bara var valbart. Jag ville spela något där karaktärerna har egna personligheter och mål, där jag och en vän kan göra en emotionell resa tillsammans, berättade Josef Fares från scenen på E3 när spelet presenterades i helgen.

Slog igenom 2013

Precis som Josef Fares speldebut med ”Brothers – A tale of two sons” 2013 – där spelaren kontrollerade två karaktärer samtidigt – bygger ”A way out” på en berättarteknisk innovation. Spelet kan bara spelas med två spelare, som i rollerna som Vincent och Leo måste samarbeta för att hitta en väg ut ur fängelset och nysta upp huvudpersonernas berättelser.

Efter att ha gjort en framgångsrik karriär som regissör med filmer som ”Jalla Jalla” och ”Kopps” lade Josef Fares filmkarriären åt sidan 2011 och grundade spelstudion Hazelight i Stockholm. Studions första spel, ”Brothers”, hyllades internationellt för sitt emotionella, filmiska berättande, och fick i snitt betyget 9/10 av kritiker.  

Även ”A way out” har fått ett varmt mottagande: spelet har nominerats i sex kategorier i det tongivande spelmediet IGN:s ”Best of E3”, bland annat för ”Game of show”, bästa äventyrspel och största överraskningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.