Till vänster: Demonstranter som kräver att Ahmed Mansour släpps. Till höger: En bild på 52-årige Mansour. Foto: TT

Al-Jazeerajournalist gripen i Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Tysk polis har gripit Al-Jazeerajournalisten Ahmed Mansour som nu riskerar att överlämnas till Egypten. Där väntar ett straff på 15 år i fängelse efter att Mansour i sin frånvaro dömts för att ha torterat en advokat. Anklagelser som ifrågasätts av bland andra Reportrar utan gränser, som uppmanar Tyskland att släppa Mansour.

Egypten var 2014 det land i världen där flest journalister greps. Bara Ukraina var värre, enligt Reportrar utan gränser som är den organisation som sammanställt rankningen.

Det är särskilt medarbetare på det Qatar-ägda tv-bolaget Al-Jazeera som varit i skottgluggen. Anledningen till det är att kungadömet Qatar stöttat det Muslimska brödraskapet som sedan militärkuppen 2013 är terroriststämplade i Egypten. 

Fängslandet av de välkända journalisterna Peter Greste, Baher Mohamed och Mohamed Fahmy har blivit en symbol för ett växande förtryck av yttrande- och pressfrihet i landet. Att Tyskland nu gripit deras kollega och överväger att överlämna honom till Egypten har därför skapat en hätsk debatt inte minst i Tyskland.   

”Del av regimens systematiska attacker”

Mansour, som har både egyptiskt och brittiskt medborgarskap, dömdes förra året till 15 års fängelse för att ha torterat en advokat på Tahrirtorget under upproret 2011. Han har avvisat både rättegången och domen som absurda och meddelat att han inte ens befann sig i Egypten vid tillfället. Reportrar utan gränsers ordförande, Jonathan Lundqvist, ställer sig också kritisk till domen. 

– Så som vi har förstått det är det här en del av den egyptiska regimens systematiska attacker på journalister, i synnerhet journalister som uppfattas som islamisttrogna. Man har använt domstolsprocesser som ett sätt att tysta granskningar av den nuvarande regimen.

Finns det någon risk att anklagelserna är sanna?

– Jag vill inte uttala mig i skuldfrågan men jag kan säga som så att antalet journalister som är anklagade för att ha begått brott gör det otroligt osannolikt att de här anklagelserna skulle vara sanna. Det är nog en del av den smutskastningskampanj som äger rum i Egypten.

Tysklands agerande ifrågasätts

Gripandet skedde på flygplatsen i Berlin i samband med att Mansour var på väg till Al-Jazeeras huvudredaktion i Qatar. Den tyska polisen agerade på en internationell arresteringsorder utfärdad av Interpol.

Nu pågår en överläggning kring huruvida Mansour ska släppas eller utlämnas till Egypten. Utanför polisstationen där han befinner sig har människor samlats för att protestera mot gripandet som de menar kastar en mörk skugga över Tysklands syn på press- och yttrandefrihet. 

– Det är oerhört märkligt, det finns en internationell arresteringsorder på honom men att Tyskland gör sig till ett verktyg för den här regimen är naturligtvis problematiskt. Vi uppmanar Tyskland att släppa honom snarast, säger Jonathan Lundqvist.

Om han utlämnas till Egypten riskerar han, förutom en orättvis behandling av rättsväsendet, även tortyr, förklarar Lundqvist.

Kan bli ännu värre

Egypten ligger på en bottenplacering i det pressfrihetsindex som Reportrar utan gränser sammanställer varje år. Av 180 länder placerar sig Egypten som nummer 158. En stark försämring som skett under de senaste två åren.

– Om man tittar på utvecklingen i Egypten genom de antal revolutioner som varit kan man säga att det har varit lite ur askan in i elden vid varje tillfälle. Man tror att det var dåligt och så kommer revolutionen och gör det ännu värre. Så tror man att nu kan det inte bli sämre och så kommer en till revolution och gör det ytterligare sämre.

Ett 30-tal journalister sitter just nu fängslade i landet, berättar Lundqvist.

– Tyvärr är Egypten ett av de länder där vi ser väldigt få tecken på att saker ska bli bättre. 

Ser ni till och med en risk för att läget kommer försämras?

– Ja om man tittar på historiken kan man konstatera att varje gång vi har trott att det ska bli bättre har det gått åt andra hållet. Jag är nog inte så positiv kring utvecklingen, det finns möjligheter att det blir ännu värre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.