Det är inte första gången Al-Jazira möter motstånd. Tre av tv-bolagets journalister sitter fängslade i Egypten dömda för bland annat medhjälp till terrorism. I slutet av juni hölls en protestaktion mot fängslandet i Jemen. Foto: TT/AP

Journalister evakueras från Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Det arabiska TV-bolaget Al-Jazira evakuerar all sin personal efter att redaktionen blivit beskjuten.

Israel förnekar att de skulle ha något att göra med de skott som enligt Al-Jaziras reporter träffade byggnaden som redaktionen arbetar i under tisdagen, rapporterar The Guardian.

Personalen i Gaza var just i färd med att direktrapportera från en balkong i byggnaden när skotten avfyrades.

Kallar tv-bolaget för ett språkrör för Hamas

Händelsen inträffade dagen efter det att Israels utrikesminister, Avigdor Lieberman efterlyst ett stopp av kanalens sändningar från området.

Han anklagade kanalen för att vara ett språkrör för Hamas och berättade att utrikesministeriet genomför handlingar för att förhindra tv-bolaget från att sända från Gaza.

Al-Jazira ”har till och med övergett idén om att vara en trovärdig nyhetsorganisation och sänder anti-israelisk hets, lögner, och uppmuntran till terrorister från Gaza till världen”, sa Avigdor Lieberman i en israelisk tv-sändning.

”Ett mörkt tecken för alla journalister”

Al-Jazira har kommenterat utspelet och menar att deras journalister har gjort ett ”enastående arbete” i sin rapportering från Gaza.

”Ett hot mot en är ett hot mot alla och det här är ett mörkt tecken för alla journalister som verkar i området”.

Mött motstånd tidigare

Tv-bolaget har även tidigare förbjudits från att rapportera från krigszoner runt Mellanöstern. I Egypten sitter tre av kanalens journalister fängslade efter att ha dömts för medhjälp till terrorism och för att ha hotat den nationella säkerheten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.