Juholt satte kulturen främst

Uppdaterad
Publicerad

Håkan Juholts första tal som Socialdemokraternas partiledare var på många sätt traditionellt socialdemokratiskt. Ord som solidaritet och jämlikhet återkom, precis som referenserna till Olof Palme. Men talet var också unikt, Håkan Juholt satte kulturen främst.

Processen att välja ny ledare var lång och mödosam. I medierna beskrevs Socialdemokraterna som ett parti kluvet av höger-vänsterskalan. Kandidaterna till partiledarposten föll bort en efter en och tillslut fanns bara en ganska anonym mustaschprydd man från Oskarshamn kvar. Så i lördags kl 10.00 var det dags för Håkan Juholt att ena partivännerna och visa vilken väg partiet ska ta. Det blev en vänstersväng med kulturen som utgångspunkt. Håkan Juholt började med att citera en artikel signerad Stina Oscarsson, konstnärlig ledare på Orionteatern.

– Vi lever nu i ett land där kulturpolitiken tidigare har varit en viktig del av vår samhällsmodell men som nu har förvandlats till någonting som bara handlar om pengar, marknad och marginalisering. Vi håller på att förvandlas till de framtidens människor som vet priset på allting, men inte värdet på någonting.

Håkan Juholt fortsatte med att berätta hur biblioteken säljs ut och att museibesöken minskat dramatiskt sedan regeringen slopade den fria entrén. Förmodligen är det första gången någonsin som en partiledare, oavsett parti, öppnat sitt tal med kulturpolitik. Men Håkan Juholt talade inte bara om kulturpolitik utan också om kulturens betydelse för identitet och människosyn.

– Kulturen tar oss i handen och leder oss inåt så att vi bättre förstår vilka vi är. Men handen leder oss också utåt så att vi känner igen oss i andra.

Håkan Juholt talade med en känslomässig retorik som står i tydlig kontrast till den pragmatiske politiska motståndaren Fredrik Reinfeldt. Men skillnaderna slutar inte vid politik och retorik. Fredrik Reinfeldt har talat varmt om Da Buzz och Magnus Uggla. När Håkan Juholt för två år sedan svarar på Helsingborgs Dagblads kulturenkät svarade han bland annat så här:

”Hur ska jag väga läsupplevelser med Robinson Crouse och stora äventyr i hängmattan vid sommarstugan hos farmor och farfar mot resor i våld, förtvivlan och vrede i sotsvarta böcker jag njuter i medelåldern.” Läs hela svaret här.

Kanske finns svaret till Håkan Juholts kulturintresse i hans förflutna. Socialdemokraternas nye partiledares morfar är nämligen konstnären och skulptören Arvid Källström, skrev Bengt Ohlsson i söndagens DN. Klart är i alla fall att få partiledare har visat ett så brett kulturellt intresse och frågan är förstås vilken kulturpolitik Håkan Juholt kommer att lansera.

Johan Knutsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.