De boende på slottet i Greveholm. Foto: Pressbild från SVT

Julkalendern frias av Granskningsnämnden

Uppdaterad
Publicerad

”Mysteriet på Greveholm – grevens återkomst” kritiserades för ockultism.

Innan 2012 års julkalender i SVT ens hade dragit igång i rutan, kom kritiken. Tittarna kunde se i en trailer att barnen i tv-serien lekte anden i glaset – något som inte uppskattades av alla tittare.

”Anden i glaset kan vara inkörsporten till spiritism och allt det ockulta” sa en upprörd kyrkoherde till Aftonbladet. ”Jag tror att det är något mer än en oskyldig lek. Jag tror att det [kontakt med andevärlden] kan skada barns andliga hälsa”, sa en annan kritiker i SVT:s program Gomorron Sverige.

Julkalendern anmäld för ockultism

Psykiska risker för barn?

Kritikerna var många, och 37 av dem valde att anmäla ”Mysteriet på Greveholm” till Granskningsnämnden för radio och tv. I anmälningarna står det bland annat att tv-serien innehåller ockulta inslag, uppmuntran till spiritism och nyandlighet – något som anses kunna leda till psykiska besvär hos barn som tittar.

Men nu får julkalendern upprättelse. ”Mysteriet på Greveholm” frias. Granskningsnämnden tycker inte att programmet strider mot de bestämmelser som gäller för SVT:s programverksamhet, och det frias genom ett så kallat ordförandebeslut, där SVT inte behöver yttra sig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Julkalendern anmäld för ockultism

Mer i ämnet