Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur vanligt är det att etablerade medier fälls för förtal? Yttrandefrihetsexperten Ängla Pändel reder ut. Foto: Christine Olsson/TT

Juristen: ”Väldigt ovanligt att etablerade medier fälls för förtal”

Uppdaterad
Publicerad

Det är överlag ovanligt att publiceringar i grundlagsskyddade medier, som Expressen är, fälls för förtal.

Juristen och yttrandefrihetsexperten Ängla Pändel tror dock inte att den här domen kommer få någon principiell betydelse eftersom det handlar om ett sakfel.

Tryckfrihetsrättegångar är mycket ovanliga i Sverige. De senaste decennierna har de etablerade mediehusen bara fällts för förtal ett fåtal gånger och det är den ansvarige utgivaren som bär hela ansvaret.

– Att en ansvarig utgivare för de stora etablerade medierna fälls är väldigt ovanligt. Det är så pass ovanligt att man ändå fortfarande pratar om många rättsfall som har 20–25 år på nacken. Däremot är det inte lika ovanligt att vi ser ansvarige utgivare för andra medier fällas, säger Ängla Pändel till SVT Kulturnyheterna.

Försvarbart – men inte sant

I det senaste fallet med Expressen döms tidningens ansvarige utgivare Klas Granström för förtal av en klimataktivist.

Tingsrätten bedömer att det var försvarbart att publicera uppgifter om personen eftersom det fanns ett allmänintresse – men Expressen fälls eftersom en av uppgifterna inte var sann.

Hör Ängla Pändel svara på tre frågor om förtal i media i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.