Foto: Anders Strömquist/SVT

Kakan Hermansson: ”arbetsmarknaden är rasistisk”

Publicerad

Kakan Hermansson, konstnär och programledare, jobbar sju dagar i veckan.  

Men har aldrig varit på Arbetsförmedlingen.

När jobbade du första gången?

– Jag fick mitt första jobb när jag var 12. Mina föräldrar har alltid tjatat på mig, ”vi kommer inte att försörja dig, så du får försörja dig själv”. Nu behöver jag nästan aldrig söka jobb, de kommer till mig.

Vad är du stolt över?

– Jag är väldigt stolt över att det jag jobbar med berikar mig. Jag trivs med det. Jag jobbar med många olika jobb. Jag är också väldigt stolt över alla år jag jobbat inom äldrevården.

Hur många timmar per dag arbetar du?

– I snitt kanske tio till elva timmar om dagen, och nästan alltid sju dagar i veckan. När jag är i min ateljé jobbar jag kanske åtta till nio timmar. Jag blir jävligt trött, men jag älskar att jobba och har inga barn. Om jag skaffar det någon gång kanske jag ska försöka jobba mindre.

Vad tänker du om arbetsmarknaden?

– Arbetsmarknaden är rasistisk. Jag tycker att den är vidrig. Speciellt eftersom många kvinnor inte erbjuds heltidstjänst. Kvinnor som jobbar inom vården, några av de absolut tyngsta jobben, har minst inflytande på arbetsmarknaden och över arbetsrätten. Och har minst status. Min mamma till exempel, som är undersköterska och jobbar natt.

Vad är meningen med arbete?

– Jag skulle tycka att det var bättre om vi jobbade sex timmar om dagen. Om jobben inte var en förutsättning, utan mer som ett komplement. Jag är väldigt privilegierad och intresserar mig för mitt arbete. Oavsett om jag har arbetet inom hemtjänsten, som konstnär eller programledare har jag alltid tagit jobben på allvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.