Kambodjansk exilpoet på besök i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den kambodjanske poeten och publicisten Kho Tararith tvingades fly sitt hemland efter att ha blivit hotad på grund av sina regimkritiska texter, han lever nu i exil i USA. Kulturnyheterna träffade honom under ett Sverigebesök.

”Sockerröret på fältet! växer allt högre!

Nära byn!

Lägger den marken under sig!

Inom kort!

kommer den att erövra hela Kambodja.”

Kho Tarariths dikter handlar om dagens Kambodja, om samhällsproblem och de umbäranden som den fattiga befolkningen får utstå. Men att skriva samhällskritiska dikter i ett land som Kambodja, där yttrandefriheten är begränsad och korruptionen utbredd, fick ödesdigra konsekvenser för poeten, som blev hotad till livet och tvingades lämna sitt hemland.    

– Jag blev hotad från 2006 till 2010, de ville döda mig, säger Kho Tararith, som lämnade Kambodja för fyra år sedan och flyttade till USA.

Han har dock fortsatt sitt arbete för att främja litteraturen i Kambodja och hjälpa unga författare. Tillsammans med vännen och PEN Kambodjas ordförande Heng Sreang, är nu Kho Tararith i Sverige för att tala om författares situation i Kambodja. Samtalet, som äger rum på Kulturhuset i Stockholm imorgon, arrangeras i samarbete med svenska PEN.

”Blev hotad till livet”

Medverkar gör också Anna Mattsson. Hon är en poet och författare som arbetet tillsammans med Kho Tararith och bland annat översatt hans dikter från khmer till svenska.

Anna Mattsson har också arbetat flera år i Kambodja och det var hon som tillsammans med Kho Tararith, påbörjade arbetet med att grunda kambodjanska PEN redan 2006.

– Sen gick det som det gick, Kho Tararith blev hotad till livet och fick lämna Kambodja men hans vän Heng Sreang tog över, säger Anna Mattsson, när hon och de båda kambodjanska herrarna träffar Kulturnyheterna.

Stöttar unga författare

Heng Sreangs arbete i Kambodja går framförallt ut på att ge unga författare en chans att skriva och bli publicerade, genom att arrangera workshops och utbildningar. Men det är svårt att få texter som handlar om dagens kambodjanska samhälle publicerade och många unga författare vågar helt enkelt inte försöka.  

Belyser läget i Kambodja

Någon dag vill Kho Tararith återvända till Kambodja, men som det ser ut nu kan det dröja flera år. Imorgon vill både han och Heng Sreang berätta om situationen i hemlandet och förhoppningen är att flera svenskar får upp ögonen för vad som pågår i Kambodja.

– Jag är ingen politiker, utan bara en enkel författare och förläggare som vill lyfta fram kambodjansk litteratur, säger Kho Tararith.   

PEN

PEN är en internationell organisation för skribenter som grundades i London 1921. Syftet är att skapa en mötesplats och att främja vänskap och intellektuellt samarbete mellan författare, journalister, översättare och förläggare i olika länder, försvara yttrandefriheten och värna om världslitteraturen.

Källa: Svenska PEN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.