”Kan vara rätt att lägga ner en föreställning”

Uppdaterad
Publicerad

Rasistiska reaktioner från skolklasser fick skådespelare att känna sig otrygga och påhoppade.

Igår berättade Kulturnyheterna att Ung Scen Östs föreställning ”Marken brinner” läggs ner efter att ensemblen utsatts för rasistiska påhopp under föreställningen.

Att bryta kan vara nödvändigt

Men att bryta föreställningar eller lägga ner dem kan vara det enda rimliga, det säger Suzanne Osten, nestor inom ungdomsteater.

Marken brinner

– Det är inte som för hundra år sedan då alla satt raka som eldgafflar och fick dåligt betyg om man inte gjorde det, och det måste man ta, säger hon.

”Väldigt svårt och sårande”

När en föreställning möter aggressivitet eller hot från publiken är det dags att tänka igenom om det är värt att ändra på den eller att lägga ner den.

– Ska vi byta strategi, ska vi bara snacka i stället. För vi kan snacka om det här. Man måste erbjuda något. Det här är väldigt svårt och sårande.

– Men när man känner att man inte får kontakt med publiken och det är för svårt att berätta den här historien, då måste man ha modet att bryta och säga ”Hörni, det här är teater. Vi kan bara spela om ni vill se det”, säger Suzanne Osten.

”Jävligt sorgligt”

För skådespelarna i ”Marken brinner” har vissa av publikens reaktioner gjort att det till slut inte fanns någon möjlighet att fortsätta spela. Det var Bahareh Razekh Ahmadis upplevelse.

– Det har varit både våldsamheter i den bemärkelsen att kidsen har kastat saker, pennor. Men det har också funnits ett tyst motstånd. Det som är svårt för mig som skådespelare, och som varit jävligt sorgligt, är att de tar sig rätten att gå över gränsen. På det sättet tar de sig rätten också över min kropp, säger hon.

Har upplevt mobbningstendenser från publiken

Men att en föreställning kan locka fram precis motsatt reaktion mot den ensemblen hade hoppats på är inte helt ovanligt.

– Jag har varit med om mobbningstendenser, att en hel grupp kan börja mobba den karaktär som på scenen är mobbad. Det är ganska kusligt. Att en teaterföreställning som är emot mobbning faktiskt drar på sig mobbande tendenser – alltså att vi själva utlöser det genom att skapa en våldssituation. Då måste vi diskutera själva ”vad är det för fel vi gör”, säger Suzanne Osten.

Vill jobba mer kontextuellt framöver

I fortsättningen kommer regissören Nasim Aghili att jobba antirasistiskt men på andra sätt än i ”Marken brinner”.

– Jag kommer inte att ha strategier för att ändra på något i mitt arbete. Men snarare för att jobba mer kontextuellt. Hur kommunicerar vi det vi gör och hur förbereder vi en publik som inte är van att möta antirasistisk konst, att göra det? säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Marken brinner

Mer i ämnet