Kapten Röd dubbelt prisad på P3 Guld

Uppdaterad
Publicerad

På lördagskvällen var det dags för årets första musikgala när P3 Guld delade ut sina priser på Liseberg i Göteborg. Och galans kungar blev Kapten Röd och gruppen Den Svenska Björnstammen.

Kapten Röd vann kategorierna Årets artist och Guldmicken, som belönar den bästa liveakten i Sverige. Och i sitt tacktal efter att ha tagit emot Guldmicken, uppmanade han P3 att fortsätta att spela annan musik än det som snurrar på de reklamfinansierade radiokanalerna.

Första priset att delas ut gick till Deportees, som vann kategorin Årets grupp. Årets hiphop/soul gick till Ison & Fille.

Ny chans på amerikanska Grammy...

Avicii nådde inte hela vägen fram i kategorin Årets dans, som L-wiz plockade hem, men han får en ny chans på den amerikanska Grammygalan i februari. Där är Avicii en av tre svenskar som nominerats i kategorin Bästa danslåt. De andra blågula bidragen kommer från Robyn och Swedish House Mafia.

Och på svenska Grammis

Veronica Maggio var nominerad i tre kategorier, men blev lottlös under P3 Guldgalan, trots att hennes ”Jag kommer” hörde till favoriterna i klassen Årets låt. Den kategorin tog istället Den Svenska Björnstammen hem med ”Vart jag mig i världen vänder”. Och Den Svenska Björnstammen utsågs också till Årets nykomling.

För Veronica Maggio blir det nya vinstchanser på svenska Grammisgalan i februari där hon och hennes producent Christian Walz är nominerade i sammanlagt åtta klasser.

Dubbelpremiär

Kvällens P3 Guld-gala avslutades med världspremiär för Lalehs nya låt ”Some die young”. För radiolyssnarna, och publiken i Göteborg, blev premiären dubbel. Ljudet gick ut som det skulle, men programledaren Salem Al Fakir tvingades berätta att bilden inte nått ut till sändningsbussen utanför arenan. Och eftersom galan sändes i SVT med en timmes fördröjning fick Laleh åter äntra scenen, till nya jubel från publiken.

Anders Silvergren Blåder

anders.blader@svt.se

Alla vinnare

Årets grupp:

Deportees

Årets artist:

Kapten Röd

Årets hiphop/soul:

Ison & Fille

Guldmicken:

Kapten Röd

Årets pop:

Syket

Årets dans:

L-wiz

Årets låt:

”Vart jag mig i världen vänder” med Den Svenska Björnstammen

Årets rock/metal:

Graveyard

Årets nykomling:

Den Svenska Björnstammen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.