Kiki-scenen: en frizon för hbtq-dansare

Uppdaterad
Publicerad

I över 50 års tid har den amerikanska voguescenen varit i ständig förändring: Nu visar en ny dokumentär hur en ung generation dansare tagit nästa steg i evolutionen: Kiki.

Voguescenen i USA har sedan den uppstod på Harlems gayklubbar i början 60-talet ständigt förändrats och utvecklats. Det senaste decenniet har en yngre generation dansare startat Kiki-scenen, en konstnärlig scen och en fristad från omvärldens rasism och homofobi.

Den svenska dokumentärfilmaren Sara Jordenö har följt scenen under fyra års tid, och sammanfattar resultatet i sin nya film ”Kiki”.

– Folk brukar fråga ”hur har du hittat dem”, som att de vore exotiska djur, men så var det inte. Det var de som hittade mig, säger Sara Jordenö till Kulturnyheterna.

– Vi träffades i Harlem när jag jobbade med ett annat projekt. Vi hade väldigt bra personkemi. När de fick höra att jag var filmare frågade de mig om jag ville dokumentera deras kultur och ”safe space”, fortsätter hon.

Oroade sig för tolkningen

Trots att Sara Jordenö blev glad över förtroendet att få följa Kiki-subkulturen, var hon också orolig.

– Jag har ett utanförskap i scenen, och var rädd att jag inte skulle förstå. Jag är en svensk filmare, jag är vit, den här gruppen består till största delen av afroamerikanska ungdomar. Jag oroade mig för att jag inte skulle kunna göra ett nyanserat porträtt, att inte kunna göra den här gruppen rättvisa, säger hon.

Fick hjälp av scenen

Det som avgjorde att Sara Jordenö tog sig an projektet var att en av ledarna inom Kiki-scenen, Twiggy Pucci Garcón, också kom att bli en av manusskrivarna till filmen.

– Jag bollade idéer med Twiggy och frågade ”är det så här, handlar det om det här”? Jag blev utbildad av Twiggy och de andra i filmen, säger Sara Jordenö.

– Det är en sak att veta att det finns ett systematiskt förtryck som visar sig genom polisens behandling: man kan veta att 40 % av alla hemlösa ungdomar i USA är hbtq-ungdomar, att det är vanligt att de blir utslängda. Allt det där kan man veta, men det är en annan sak att förstå det på ett djupare plan.

”The Kiki Scene” bildades för drygt tio år sedan i New York av rasifierade hbtq-ungdomar. Vid sidan av dansen och tävlingarna är scenen ett alternativt familjesystem för de unga som blivit utkastade från sina ursprungliga familjer på grund av sexuell läggning och levnadssätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.