Foto: TT

Kina blockar Instagram

Uppdaterad
Publicerad

Kinesisk polis har blockerat den populära bilddelningsappen Instagram. Men demonstanterna hittar nya vägar att kringgå censuren. 100.000 personer har gått med i ett socialt nätverk som inte ska gå att spåra.

Instagram finns inte längre tillgängligt i Kina, enligt nyhetsbyrån Reuters. Även Kinas motsvarighet till mikrobloggen Twitter, Weibo, blockeras delvis. Hashtagen ”Occupy Central” går inte längre att använda.

Detta efter att många i Hongkong postat bilder och videor, bland annat när polis skjuter tårgas på demonstranter, från de pågående sammandrabbningarna i staden.

Medier

Anonym publicering

Demonstranterna uppdaterar sig ständigt på Facebook, Instagram och andra sociala medier. De lägger ut bilder på det som händer, sprider information om var och när demonstationerna är, var polisen står och hur man ska gå till väga om man hamnar nära en rökbomb.

– Jag använder Whatsapp, Facebook... Jag tror att de flesta i Hongkong använder det, Weibu också, berättar en av demonstranterna Lin, och knappar på sin smartphone. 

Sociala medier har kommit att betyda mycket för demonstrationerna här, precis som till exempel i Turkiet och Syrien. Det är framförallt bilderna som sprids som inspirerar unga till att demonstrera. I dag finns så bra kameror och bilderna delas flera tusen gånger och engagerar människor.

Ny app sprids fort

Nu hittar demonstranterna på nya sätt att kommunicera på. Via till exempel appen the Firechat kan smartphone-användare prata med varandra utan att bli spårade, skriver BBC News. Med appen kan användarna publicera och skicka meddelanden anonymt.

Enligt företaget som skapat appen har de sett att appen laddats ner mer än 100.000 gånger på mindre än 24 timmar.

En liknande trend i antalet nedladdningar såg man också vid protester i Taiwan och Iran tidigare i år. Länder där censuren av sociala medier också är stor, men aldrig i så här stor omfattning. I söndags använde, enligt företaget, 33.000 personer appen samtidigt.

”Kontrollerar bilden”

Men på det kinesiska fastlandet sprids alltså en annan, extremt kontrollerad bild av händelsen i Hong Kong. Statlig tv, radio och tidningar är censurerade och bilden av det som händer nedtystad.

– Det går som en brandvägg mellan det fria Hong Kong och det censurerade Kina. För regimen i Kina är det oerhört viktigt att protesterna inte sprider sig dit. Och att man kontrollerar bilden av det som händer, säger Johan Lagerkvist vid Utrikespolitiska institutet som följer medieutvecklingen i Kina.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet