Gui Minhai och Hanna Stjärne Foto: Vincent Yu och Anders Wiklund/TT

”Kina försöker exportera sin syn på yttrandefrihet”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske förläggaren Gui Minhai döms till tio års fängelse i Kina. Enligt domen har han försett utländsk makt med underrättelser.

– Det här är ett fruktansvärt övergrepp på Gui Minhai och hans familj, säger Karin Olsson, kulturchef på Expressen.

Gui Minhai har suttit fängslad sedan 2015 och har nu dömts till tio års fängelse. Svenska publicister ser domen som ett hot mot yttrandefriheten, även i Sverige.

– Det här är ett fruktansvärt övergrepp på Gui Minhai och hans familj först och främst, men det är också ett oroande tecken i tiden med Kinas maktexpansion i världen. Nu fängslar man alltså en svensk medborgare för att han har skrivit och sålt böcker. Vad gör man imorgon? Vi ser ju nu hur Kina återkommande går till angrepp mot svenska publicister och försöker exportera sin syn på yttrandefriheten även i Sverige, säger Karin Olsson, kulturchef på Expressen.

Försvunna förläggaren Gui Minhai

”Skenrättegång”

Peter Wolodarski, chefredaktör på Dagens Nyheter säger till Kulturnyheterna att förfarandet liknar en skenrättegång.

– Det är ett djupt nedslående besked att Kina har placerat honom i fängelse i nu tio år. De har redan hållit honom inspärrad och nu bekräftar de ju att de kanske gör det i tio år till. Det här är som det ser ut en skenrättegång, hans brott är att han står för yttrandefrihet och kämpar för yttrandefrihet, det är något som Kina borde bejaka och inte bestraffa, säger Peter Wolodarski och fortsätter:

– Jag hoppas att Kina förstår och värdesätter att Sverige måste försvara de demokratiska rättigheter som gäller här. Och att på samma sätt som kineser i Sverige kan yttra sig fritt så borde svenskar som är i Kina kunna yttra sig fritt och det är inte något brott.

”Allvarligt”

Hanna Stjärne, vd för SVT, ser allvarligt på domen.

– Gui Minhai har suttit inspärrad i åratal. Nu har en dom helt plötsligt fallit, utan insyn från medier, myndigheter eller anhöriga. Tillsammans med de angrepp som gjorts mot svenska medier när man bland annat rapporterat om Gui, så är det allvarliga signaler som kommer från Kinas håll. Kinas syn på pressfrihet blir väldigt mörk, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Mer i ämnet