Familjer lämnar sina hem för att söka skydd på högre höjd undan översvämningarna i Pasig City, en förort till Filippinska huvudstaden Manilla. Foto: AP/TT

Klimat i fokus för Musikhjälpen

Uppdaterad
Publicerad

100 miljoner flyr undan översvämningar, torka och skyfall. Årets Musikhjälp vill hjälpa dem.

”Ingen människa ska behöva fly undan klimatet”. Det är temat när Sveriges Radios Musikhjälpen i år går av stapeln för åttonde gången. Syftet är förbättra situationen för de miljontals människor i världen som tvingas fly undan klimatrelaterade katastrofer som översvämningar och torka.

– Det är inte bara konflikter som driver människor på flykt. Vi vet också att många fler kommer tvingas fly i framtiden på grund av klimatet och därför vill vi nu sätta fokus på den här frågan, säger Radiohjälpens generalsekreterare Per Byman i ett pressmeddelande.

Sänds från Linköping

2015 års upplaga kommer att sändas live från Linköping med start söndag den 13 december. Insamlade pengar går oavkortat till Radiohjälpens arbete med klimatkatastrofer och människor på flykt. Pengarna kommer bland annat att gå till tidiga varningssystem, utbildning, säkra toaletter, trädplantering och brunnar som fungerar vid översvämningar.

Samlade in 30 miljoner

Förra året sändes Musikhjälpen från Uppsala under parollen ”Hjälp oss att stoppa spridningen av HIV”. På en veckas tid samlade då man in mer än 30 miljoner kronor.

Musikhjälpen sänds live i Sveriges Radio P3 och i SVT Play den 13 – 19 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.