Julia Childs var en av USA:s mest kända kockar genom tiderna. Foto: AP/TT

Föregångare till Per Morberg

Uppdaterad
Publicerad

Hon brydde sig knappt om matlagning. Sedan blev hon USA:s mest kända tv-kock. Nu kommer hennes mest älskade kokbok i nyutgåva.

Hon var den uttråkade hemmafrun som gjorde kometkarriär som excentrisk kockprofil. Tio år efter Julia Childs död når vilda och ofta humoristiska matlagningsprogram fortfarande en miljonpublik på Youtube.

– Det är så underbart med henne. Hon bara tar för sig så fysiskt i köket. Hon har ingen liten brulee-brännare, utan en stor svets när hon ska bränna på någonting. Det är väldigt handfast matlagning. Ett slags förebådande av Per Morberg, säger matskribenten Jenny Damberg.

Hon pratar om Julia Child, en av världens mest kända – och otippade – tv-kockar. Julia Child hade hade knappt något intresse alls för matlagning – förrän hon flyttade till Paris med sin man som 37-åring. Han jobbade på amerikanska ambassaden och Julia var hemmafru. Hon blev uttråkad, och anmälde sig till en matlagningskurs på kockskolan Le cordon bleu. Där blev hon frälst.

Några år senare hade Julia Child flera framgångsrika kokböcker bakom sig, varav den mest kända är ”Det goda franska köket”, som nu kommer i nyutgåva på svenska. Den var banbrytande, både på grund av sitt pedagogiska upplägg och för att den vände sig till vanliga människor som lagade mat hemma, i stället för proffs.

Excentrisk förebild

Julia Child blev en stor folkbildare inom matlagning. Att hon också blev en stor tv-stjärna inom matlagning berodde mycket på att hon avdramatiserade matlagning, bjöd på sig själv och var ett komiskt, excentriskt, geni.

– Jag tycker inte att det finns någon som är bättre i rutan än vad hon är. Men det var inte givet att hon skulle bli stor. Hon började sent i livet, och var 50 när hon fick sitt första matlagningsprogram. Men ibland dyker det upp begåvningar som inte går att stoppa. Det är lite som Med Maria Montazami till exempel, det går inte att hindra den framfarten. Det var en himla tur att någon fick upp ögonen för henne, säger Jenny Damberg.

Klassiker gör comeback

Nu kommer ”Det goda franska köket” i nyutgåva. Det är en riktig tegelsten på 700 sidor. Inga läcka bilder på rostade grönsaker i motljus. Bara text och några illustrationer i blyerts.

Tror du folk kommer att orka dyka in i den här kokboken i dag?

– Ja. Den är otroligt lärorik. Man förstår mat genom att läsa den. Det tror jag det finns en efterfrågan på också, vid sidan av att vilja ha många snabba recept. I vår tid är det mycket som är flyktigt. Matlagning är något man gör som är handfast. Där passar Julia Child in. Hon ger läsaren ett träningspass, får en att känna att det är värt att laga det här, måltiden är värt det, säger Jenny Damberg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.