Komikern och presidentkandidaten Jimmy Morales går till val med sloganen ”inte korrupt, inte en tjuv”. Foto: TT

Komiker kan vinna presidentval

Uppdaterad
Publicerad

Jimmy Morales, en 46-årig skådespelare och komiker, ligger i vinnarhålet när Guatemala går till presidentval i dag.

Den stora korruptionsskandalen som ändade president Otto Pérez Molinas styre härom dagen kastar skuggor över valet.

– Nolltolerans mot korruption. Det kommer att ge oss möjlighet att förbättra och ta tillbaka våra institutioner för att återställa förtroende för dem, säger Morales till Reuters.

För några dagar sedan avgick mitten-högerpolitikern Pérez Molina sedan han fråntagits sin immunitet efter det att en utredning i april fastslagit att företag betalat stora mutor för att undvika importtullar.

Mittenpolitikern Morales har inte klargjort en heltäckande politisk agenda men talar om kamp mot fattigdom, förbättrad utbildning och decentralisering av makt. Och enligt opinionsmätningarna har de uppgivna väljarna lyssnat.

”En protest”

Morales – vars slogan är ”inte korrupt, inte en tjuv” – leder i de senaste mätningarna, på cirka 25 procent.

– Det är en protest mot det politiska etablissemanget, som man har tappat förtroendet för, säger Anna Tibblin, biståndsorganisationen Kooperation utan gränsers regionchef för Latinamerika, som är på plats i Guatemala, till TT.

Valet ska också bland annat ta fram landets nya kongress.

Valrörelsen har varit våldsam, men valdagen hittills lugn. Däremot har oenighet uppstått på flera orter när människor satt upp vägkontroller för att förhindra lokala kandidater att bussa in betalda utomstående för att rösta.

45-årige Manuel Baldizón från oppositionella mitten-högerpartiet Lider är tvåa i opinionsmätningarna med cirka 23 procent. Han lovar budgetåtstramningar, moderniserad statsapparat samt kamp mot skatteflykt – och mot mutväldet.

– Guatemala förtjänar att vi försöker lyfta upp ett land förstört av korruption, säger han enligt Reuters.

Osäker utgång

Anna Tibblin menar att muthärvan varit oerhört viktig, både för Morales stigande popularitet och för själva budskapen i valrörelsen.

– Jag skulle säga att det har varit helt avgörande.

Trea i opinionen ligger vänsterpolitikern Sandra Torres som lockar väljarna med mer statliga pengar till fattigdomsbekämpning.

Samtidigt är ändå utgången mycket oklar. Väljarosäkerheten är hög och väntat lågt valdeltagande bland de 7,5 miljoner registrerade väljarna gör läget svårbedömt.

Om ingen kandidat får över 50 procent går de två i topp vidare till en andra omgång den 25 oktober. Vinnaren svärs in som president den 14 januari nästa år.

– Nolltolerans mot korruption. Det kommer att ge oss möjlighet att förbättra och ta tillbaka våra institutioner för att återställa förtroende för dem.

Mittenpolitikern Jimmy Morales, som lett opinionsmätningarna inför söndagens presidentval i Guatemala, till Reuters om den senaste tidens skandaler i landet.

Guatemala

Guatemala har 15,8 miljoner invånare och är ungefär lika stort som landskapet Lappland. I presidentvalet på söndagen finns 7,5 miljoner registrerade väljare.

I valet ska också vicepresident väljas, liksom en ny, 158 platser stor kongress, 388 borgmästare samt 20 delegater till ett regionalt parlament för Centralamerika.

Landet präglades länge av hårdföra militärregimer och inbördeskrig mot vänstergerilla, men återfick demokratin 1985 och freden 1996.

På senare år har landet dock drabbats av extremt våld, kopplat till knarksmugglingen norrut mot USA.

Valrörelsen har varit våldsam och omkring 35 000 poliser är utkommenderade för att försöka hålla ordning under valdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.