Konflikt på Östran om ”arisk renhet”-artikel

Uppdaterad
Publicerad

Nazistiska idéer om rasrenhet har skapat ett bråk på tidningen Östran. Bakgrunden är en krönika skriven av redaktionschefens pappa.

En formulering om ”arisk renhet” har rivit upp känslor på den småländska lokaltidningen Östran i veckan. Det berättar Medievärlden.

I centrum för debatten står krönikören Bo Persson, som i tisdagens tidning skrev en formulering som tycktes stödja nazistiska idéer om en arisk ras. Att hålla ”den ariska rasen ren”, skrev Persson i ett resonemang om goda avsikter, ”är exempel på en sådan god avsikt”. Han skrev samtidigt att nationalsocialismen ställt till ett stort elände, men fick enligt Medievärlden många läsare att gå i taket.

Texten har också fått tidningens ledarredaktion att reagera. I dagens tidning tar Östrans politiske chefredaktör Peter Akinder avstånd från krönikören. Till skillnad från Bo Persson kan han ”inte se något som helst välmenande syfte eller god avsikt bakom uppmaningen 'Håll den ariska rasen ren från främmande inblandning!'”, skriver Akinder.

”Ingen bra situation”

Saken kompliceras ytterligare av att Bo Persson inte bara är krönikör utan dessutom pappa till tidningens redaktionschef och ansvarige utgivare Gunilla Persson. I en intervju med Medievärlden försvarar hon sitt beslut att ta in fadern som krönikör, ett beslut hon fattade för ett halvår sedan, men säger samtidigt att situationen är knepig.

– Det här är ingen bra situation. Just för att jag blir misstänkliggjord på det här sättet. Det har blivit ett problem för mig, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.