Foto: TT

Konsolen som avgör Nintendos framtid

Uppdaterad
Publicerad

Fansen har köat i veckor och natten till fredag släpptes den omtalade spelkonsolen Nintendo Switch. Men för Nintendo har de senaste åren varit en riktig bergochdalbana försäljningsmässigt och nu är det mycket som står på spel.

När spelföretaget Nintendo släppte 8-bitarskonsolen Nintendo Entertainment System (NES), för den internationella marknaden, 1985 förändrade de hela spelindustrin. Men efter succén gick försäljningssiffrorna för deras efterföljande konsoler stadigt nedåt fram till brytpunkten 2006. Då släpptes Wii, Nintendos mest sålda konsol genom alla tider.

Men dessa siffror lyckades inte alls den efterföljande Wii U (2012) möta. Och efter denna bergochdalbana släpps nu alltså en helt ny konsol.

Foto: SVT

Vad är det som står på spel för Nintendo med den nya konsolen Nintendo Switch?

– Det är egentligen väldigt mycket som står på spel för Nintendo. På två konsoler, från Wii till Wii U, gick man från att vara störst i spelvärlden till att vara den minsta bland de internationella speldrakarna, säger Kulturnyheternas spelredaktör Joachim Sundell. 

– Lyckas inte Nintendo vända den här trenden med Switch då tror många branschexperter att det här är den sista konsolen vi ser med Nintendo. Man kommer istället att gå tillbaka till en mer tillbakadragen tillvaro där man bara gör spel.

”Vill samla familjen framför tv:n”

Det är mycket som står på spel och frågan är hur väl Nintendo kommer att lyckas övertyga publiken denna gång. Joachim Sundell beskriver det han hittills har sett av Switch som en ”färgglad och nyskapande spelmaskin”.

– Där de andra jättarna satsar på tung prestanda, muskler och en nischad gamerpublik, så är ju Nintendos ambition att vara det varma hjärtat som samlar hela familjen framför tv:n. Det har de ju lyckats med en gång med Nintendo Wii och chansen är ju att de lyckas ännu en gång med Nintendo Switch.

Ser du någonting som kan tyda på att Nintendo inte skulle lyckas?

Ja, det finns flera riskmoment här och jag skulle säga att Nintendos största styrka också är deras största svaghet: Det är de starka spelkaraktärerna Zelda och Super Mario man har jobbat med dem i över 20-års tid och det är de som kommer att bära den här nya konsolen. Och då är ju den stora frågan om nostalgi kan bära ny teknik på det här sättet?, säger Joachim Sundell.

– Kommer en generation som har vuxit upp med smartphones och surfplattor vilja använda en bärbar spelkonsol där de bara har tillgång till Nintendos innehåll.

Stanislav Izotov, Kim Annersjö, Björn Frykmo och Ulf Malmberg Foto: Maria Askerfjord Sundeby / SVT

Inför släppet av den nya konsolen har det köats länge trots att man måste ha förbeställt ett exemplar för att få ett vid släppet. Kulturnyheterna besökte en kö utanför en butik vid

Lång kö

Fridhemsplan i Stockholm där Stanislav Izotov är en av dem som har väntat länge på den nya konsolen.

Varför köar du för den nya konsolen?

– Det är lite för att utmana mig själv, för att visa att jag gillar Nintendo så starkt och även för upplevelsen, säger Stanislav Izotov som har köat i 16 dagar.

Björn Frykmo är också en av dem som har valt att köa.

Varför köar du?

– För att det är en Nintendokonsol och ”Gotta catch em all”, säger han med en referens till ett av Nintendos stora spel Pokémon.

Vad betyder Nintendo för dig?

Löjligt mycket, säger Björn Frykmo med ett leende.

”Färgglatt och roligt”

De har alla härliga spelminnen med Zelda och Super Mario från barndomen som de berättar om. Och de delar ett starkt emotionellt band med just företaget Nintendo. 

– Det är någonting med deras sätt att göra spel som lockar alla, berättar Ulf Malmberg som också har en plats i kön:

– Jag känner att de är lite som Pixar som funkar för alla människor för att det finns något både för barn och för vuxna. Det är färgglatt och roligt helt enkelt.

Men trots fansens optimism blir det ingen lätt match för Nintendo tror Joachim Sundell.

– Efter floppen med Wii U så har ju Xbox och Playstation tagit över hela marknaden på senare år. Kommer då Nintendos ambition att leverera en nyskapande spelglädje vara tillräckligt för att rucka den här nya världsordningen?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.