Några av de konstverk som återfanns i den 80-årige mannens lägenhet, avbildade av tyska myndigheter. Foto: TT Bild.

Cornelius Gurlitt om de beslagtagna tavlorna: Jag vill ha tillbaka dem

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan avslöjades att 1406 konstverk som varit försvunna sedan andra världskriget hade återfunnits. Nu talar konsthandlaren Cornelius Gurlitt ut i den tyska tidningen Der Spiegel.

Och den 80-årige konsthandlarens budskap är tydligt.

– Jag vill ha tillbaka konstverken, säger han i en intervju med den tyska tidningen Der Spiegel som publicerades i söndags, enligt The Telegraph.

Konstfyndet i München

Cornelius Gurlitt misstänks ha hemlighållit den konstsamling på 1406 konstverk som återfanns av tysk polis redan 2011, men vars existens blev känd för allmänheten först för två veckor sedan.

Köpta och stulna från judar på flykt

Han ska ha ärvt konstsamlingen från sin far Hildebrand Gurlitt, som genom ett avtal med nazisterna fick köpa tavlor de beslagtagit från bland annat judiska familjer. Fadern ska även ha köpt många av tavlorna billigt från judar som var desperata att fly Nazityskland.

Efter krigets slut ska Cornelius Gurlitt ha hjälpt sin far att gömma undan konstverken.

– Jag är inte lika modig som min far. Han älskade konst och kämpade för den, säger han i intervjun.

Brukade tala med tavlorna

I 40 år har Gurlitt bott ensam i lägenheten i München, med tavlorna som enda sällskap. I intervjun berättar han att konstverken var hans enda källa till glädje, och att han brukade tala med dem.

Enligt Der Spiegel kan han knappt hålla tårarna tillbaka när han pratar om de tavlor han ser som sina men som han inte fått se sedan de beslagtogs för 18 månader sedan:

– Jag har saknat tavlorna. Vilken typ av stat är det som visar upp min privata egendom för allmänheten? De måste komma tillbaka till mig, säger han. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konstfyndet i München

Mer i ämnet