Här vädjar Abramović till Lars von Trier om samarbete

Uppdaterad
Publicerad

”Kära herr Lars von Trier, jag tycker att du är den mest oroväckande regissören vi har på denna planet. Därför vill jag väldigt gärna arbeta med dig”. Så inleder den serbiska konststjärnan Marina Abramović sin invit till danske regissören Lars von Trier.

Hon vill att den kontroversiella dansken ska regissera en del i hennes nästa konstprojekt: en långfilm inspirerad av sju kända operor där Abramović själv ska dö sju gånger om.

Okonventionell invit

Tanken är att sju olika regissörer ska göra filmen och Abramović vill väldigt gärna att Lars von Trier är en av dem. När SVT-programmet Kobra intervjuar henne tittar hon in i kameran och bjuder in Lars von Trier på ett inte helt konventionellt sätt.

”Kära herr Lars von Trier, jag tycker du är den mest störda regissören vi har på denna planet. Därför vill jag väldigt gärna arbeta med dig”.

Drömmer om von Trier

”Du tänjer gränserna till det yttersta och driver dina skådespelare till  gränsen för nervsammanbrott. Det krävs, jag är performancekonstnär och förstår vad du gör och att arbeta med dig är något jag drömmer om”.

”Jag hoppas du säger ja till projektet 'Seven Deaths'. Säg bara 'ja', för mig är ett 'nej' bara början”.

Se hela Abramovićs invit i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.