Foto: Alan Karchmer/NMAAHC

Enormt intresse för afroamerikanskt museum

Uppdaterad
Publicerad

Den 24 september öppnar The National Museum of African American History and Culture i Washington. Det är en sedan länge önskad premiär av ett museum som kommer ta besökaren genom USA:s ofta fasansfulla och outtalade historia.

Museet som blir Smithsonian Institution's senaste gren syftar till att lyfta och uppmärksamma USA:s afroamerikanska historia slår upp sina portar på söndag i centrala Washington, strax intill Vita Huset. Det är en efterlängtad öppning – 13 år efter den amerikanska kongressen och Bush-administrationens godkännande. 

Intresset för museets premiär har varit stort. Enligt Sveriges Radios Kulturnytt sålde de första 28 000 biljetterna slut på en kvart. Under museets invigning på lördag kommer bland andra Barack Obama hålla tal.

– Det är viktigt för dagens unga att förstå hur dagens orättvisor hänger ihop med det som skett i århundraden. Förtrycket av svarta har alltid upprätthållits med hjälp av våld. Vi vill förklara hur det som sker nu hänger ihop med historien, säger John Franklin, en av museets chefer, till Sveriges Radio.

Omfattande samling

Museet som i sin insamling av material begav sig ut på en ”Antikrundan-liknande” tur i 15 amerikanska städer gav människor möjlighet att donera släktklenoder och andra föremål. Föremål som nu är en del av de nästan 40 000 artefakter samlingen består av, skriver The New York Times.

Öppningsutställningen kommer ta besökarna genom USA:s afroamerikanska historia, från 1500-talet till i dag. Men museet som tar starkt fäste vid att berätta en historia som fortsätter att utvecklas också in i vår tid kommer bland annat visa föremål förknippade med händelser kopplade till exempelvis Black Lives Matter-rörelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.