Ai Weiwei med familj på flygplatsen i Tyskland, dit han anlände på torsdagen efter att ha varit fast i Kina i fyra år. Foto: TT

Ai Weiwei nekas brittiskt arbetsvisum

Publicerad

Storbritannien nekar Ai Weiwei arbetsvisum, och uppger att han ljugit om sitt kriminella förflutna i ansökan. Ai Weiwei förnekar påståendet, och anklagar brittiska myndigheter för att vända ryggen mot mänskliga rättigheter.

I Kinas den regimkritiska konstnären anklagad för att ha förskingrat 2,4 miljoner dollar i skattepengar. Kritiker menade att det inte stämde, utan var en politiskt motiverad bestraffning för konstnärens kritik av den kinesiska regimen, skriver The Guardian.

Weiweis greps 2011. Han släpptes efter 81 dagar, men myndigheterna konfiskerade hans pass. Först förra månaden fick han tillbaka det, och kunde till slut lämna landet efter mer än fyra år.

Kan missa egen utställning

Då väcktes förhoppningar om att han skulle kunna närvara på den stora utställningen av hans verk på The Royal Academy of Arts i London i september.

På torsdagen bordade han ett plan till Tyskland, efter att ha fått ett Schengenvisum som tillåter honom besöka 26 europeiska länder. Men Storbritannien är inte ett av dem.

Sägs ljuga om kriminalitet

Och nu uppger Weiwei att brittiska myndigheter bara gett honom ett 20-dagarsvisum, istället för det sex månaders arbetsvisum han ansökt om.

På Instagram har konstnären publicerat ett brev från den brittiska ambassaden i Peking, i vilket det står att Weiwei bara får ett ”begränsat” visum, eftersom han inte följt de regler som gäller för ansökan.

Enligt ambassaden har Weiwei nämligen ljugit om huruvida han har ett kriminellt förflutet i Kina eller inte.

Förnekar regelbrott

En text på Weweis instagramkonto förnekar att så är fallet: ”Ai, som aldrig tillfångatagits eller dömts för ett brott, försökte klargöra detta för Storbritanniens migrationsmyndigheter och den brittiska ambassaden i Peking i flera telefonsamtal, men deras representanter insisterade på sina källor och vägrade erkänna någon missbedömning.”

Textförfattaren skriver också att beslutet är ett förnekande av Weiweis medborgerliga rättigheter, och ett stöttande ställningstagande för de som orsakar lidande för människorättskämpar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.