Foto: TT

”Akut behov av ett nytt arkitekturmuseum”

Publicerad

Arkitekturhistorikern Eva Eriksson anser att de båda ämnesområdena arkitektur och design bör få varsina institutionschefer med bred och djup kunskap inom sitt respektive fält.

Efter beskedet om att Lena Rahoult avgår som chef för Arkitektur- och designcentrum (Arkdes) har debatten om hur de båda ämnesområdena bäst förvaltas varit het.

Kulturnyheterna har tidigare i veckan pratat med Natonalmuseums Berndt Arell som vill att museet ska få överta designuppdraget efter Arkitektur- och designcentrum.

Lägger skulden på kulturdepartementet

Även Svenska Dagbladet har varit drivande med debattinlägg av bland andra Monica Fundin Pourshahidi, tidigare anställd på Arkdes, arkitekten Thomas Sandell och nu senast arkitekturhistorikern Eva Eriksson.

Rahoult har utstått hård kritik för sitt sätt att driva Arkdes, Eva Eriksson kallar i artikeln även hon museet för ett ”misslyckande” men lägger istället skulden på kulturdepartementet.

”På ett utmanade sätt valde departementet bort sökande med hög kompetens inom det som är museets kärnområde: arkitektur- och stadsbyggnadshistoria i kombination med samtidsorientering. Uppenbart fanns det en annan agenda. Snart 'vidgades uppdraget', och snart blev det tämligen klart att man höll på att kasta ut barnet med badvattnet”, skriver hon.

Värnar om museets arkiv

Eva Eriksson menar att vidgningen av museet till att också inbegripa design skapat en ”konturlös verksamhet, som ska hålla på med allt, utan att kunna något ordentligt”.

I sin text efterlyser hon ett arkitekturmuseum ”värt namnet”, som kan vårda och utnyttja det arkiv av ritningar, fotografier och dokument över Sveriges moderna arkitekturhistoria som la grunden för museets existens.

”Arkivet är en guldgruva för forskare, men också en naturlig bas för utställningar där frågor kring arkitektur och stadsbyggnad, historia och nutid kan vridas och vändas på ett sätt som berikar debatten och vidgar kunskapen också för en bredare allmänhet. Vi kan få ett vitalt museum som fångar upp brännande stadsbyggnadsfrågor och belyser dem med nya perspektiv. ”

Efterlyser separata chefer

Eriksson skriver att det viktigaste i nuläget är att arkitektur och design som ämnesområden för varsina institutionschefer med stor kunskap inom sina respektive områden.

”Om dessa institutioner sedan organisatoriskt samordnas med Moderna museet, Nationalmuseum eller blir helt egna myndigheter spelar kanske mindre roll”, lägger hon till som svar på de förslag som tidigare presenterats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.