Röhsska museet i Göteborg. Foto: SVT

All personal på Röhsska museet erbjuds avgångsvederlag

Publicerad

Röhsska museet har haft arbetsmiljöproblem en längre tid. I november förra året beslöt kulturnämnden i Göteborg att problemen var så svåra att form- och designmuseet tvingas stänga i 15 månader. Nu erbjuds hela personalstyrkan avgångsvederlag.

– Vi har haft diskussioner med medarbetare och fackförbund i samband med den kommande stängningen (Röhsska stänger den 26 februari i år till och med den 2 juni 2018, reds. anm.) och utifrån medarbetarnas efterfrågan satt ihop några erbjudanden till personalen. Ett av dem är avgångsvederlag, säger Tatjana Marin Kartal, HR-chef på kulturförvaltningen i Göteborg.

De andra erbjudandena är möjligheten att gå i pension tidigare samt generösare regler för tjänstledighet.

Krisen på Röhsska

Alla de 32 anställda omfattas av erbjudandet om avgångsvederlag på nio månadslöner. Men ekonomiskt är det omöjligt om alla skulle vilja sluta.

”Om alla vill ha det, så går det inte”

– Det har vi också varit tydliga med, säger Tatjana Marin Kartal. Om alla vill ha det, så går det inte, då får vi göra en prioritering utifrån verksamhetens behov och ekonomiska förutsättningar. Men än så länge är det en handfull personer som är intresserade.

Hon tycker att stämningen på museet är, efter omständigheterna, god.

– Medarbetarna är konstruktiva och kommer med idéer om hur det ska kunna se ut när vi öppnar igen, vilka roller man kan ha på sina nya placeringar och så. Samtidigt finns det förstås en sorg över att behöva stänga museet, att det skulle gå så långt.

Vill ni minska personalstyrkan inför nyöppningen?

– Det vet vi inte i dag då verksamhetsplaneringen inte kommit så långt än. Det är för tidigt att säga i nuläget säger Tatjana Marin Kartal till Kulturnyheterna.

LÄS MER: Besvikelse inför inställda utställningar på Röhsska

Inga kommentarer från facket

Love Jönsson, intendent på Röhsska och fackligt ombud för Vision, vill inte kommentera erbjudandet om avgångsvederlag.

– Det pågår förhandlingar just nu, och med hänsyn till våra medlemmar vill jag inte säga någonting förrän det är färdigförhandlat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen på Röhsska

Mer i ämnet